Biologie is nooit mijn favoriete vak geweest. Dat je nieren adrenaline aanmaken, is nog wel leuk om te weten. Maar homozygote rode runderen kunnen me gestolen worden. Toch besloot ik er gisteren nog één keer examen in te doen, op de scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen, niveau vmbo gl/tl.
Examens maak je in een gymzaal of een lokaal, maar niet in een kerk. Toch? Voor de vmbo’ers van de scholengemeenschap Jacobus Fruytier in Rijssen geldt dat dit jaar niet. „Het voelt best apart.”
Dagelijks zijn ze in Den Haag te vinden, nadenkend over de toekomst van Nederland. Ze hebben dan ook heel wat in hun mars, de minister van Onderwijs en de partijvoorzitters van SGP en ChristenUnie. De examentijd is voor deze politici allang voorbij, maar jaren geleden moesten ook zij aan de bak. Een terugblik.
Zit je gebogen over een razend lastige examenvraag. Komt de surveillante met tikkende hakken voorbij. Weg concentratie. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weet er alles van. Een kijkje op de plek waar examenklachten binnenkomen.
Het waren vandaag de beroepsgerichte vakken als elektrotechniek en verzorging die de aandacht hadden van de examenleerlingen.
Het lijkt wel of sommige leerlingen een week op survival gaan, lacht examensecretaris Van Stam vlak voor het begin van het havo-examen Nederlands. We staan in de gymzaal van de Guido de Brès in Rotterdam. Sommige leerlingen torsen ware overlevingspakketten met zich mee. Yoghurtdrankjes, mueslirepen, verschillende soorten water… En, wel zo functioneel wellicht: een woordenboek. Ik heb niets. We zullen zien.
Vier weken vrij! En daarna? De examens. Volgens de leraren moet je in die vier weken veel leren en oefenexamens maken. Ik denk bij mezelf: „Mij niet gezien, leraren! Ik leer niet zo veel.”
Ze zijn weleens voor drieling versleten, maar Johanan (18), Tine (17) en Matthieu (16) de Vogel uit Elspeet lijken vooral uiterlijk op elkaar. Qua karakter zijn er grote verschillen tussen broers en zus. Tine leert veel, Matthieu niet. Johanan is geïnteresseerd in bedrijfseconomie, Tine niet. Toch is er dit jaar één grote overeenkomst: de drie doen deze maand tegelijk eindexamen.
Misschien vind je de vraag naar je gewicht best belangrijk, maar niet echt in de laatste week voor je eindexamen. Toch gaat het daar nu net wél om. Het Latijnse woord waarvan ”examen” is afgeleid, had te maken met een weegschaal. Zo’n ouderwetse natuurlijk, een met twee schalen.
Subthema 'Examens 2013'
De examenperiode is spannend. Gelukkig kun je na een dag ploeteren de video's van Puntuit bekijken.