-
CU-fractievoorzitter Slob: „Examens intensief beleefd”
Spannend, maar ook leuk. Fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie kijkt met genoegen terug op zijn examentijd in 1980. „Het was een periode die ik intensief beleefde. Vooral de saamhorigheid tussen kandidaten en docenten gaf iets extra’s. Ik zie het weer terug bij onze jongste dochter, die dit jaar examen doet.”
Slob deed de havo op de Gereformeerde Scholengemeenschap Rotterdam. In zijn vakkenpakket zaten onder meer handel en economie, geschiedenis, Engels, Duits en Nederlands. „Niet al mijn cijfers weet ik meer na zo veel jaar, maar ik heb het in ieder geval gehaald.” Wel herinnert hij zich nog de ladingen snoep op de bureaus tijdens de examens. „Voor mij was het examen geschiedenis het mooist. Dat zou ik nu ook wel weer willen doen, met mooie onderwerpen over de Amerikaanse geschiedenis bijvoorbeeld. Handelsrekenen zou een lastige worden, daar doe ik nu erg weinig mee.”
Volgens Slob zijn de examens er niet eenvoudiger op geworden. „De exameneisen zijn behoorlijk zwaar, al is dat deels ook wel terecht.” Als je als kandidaat je nu nog moet voorbereiden, ben je wel een beetje laat, aldus Slob. En: „Vergeet vooral niet te bidden voor je examens. Dat is de basis waaruit je werkt. Gebruik de tijd die je hebt, en doe niet mee aan de race om als eerste naar buiten te kunnen. Lees alles nog eens door en blijf rustig.”
----
SGP-fractievoorzitter Van der Staaij: „Bid in alles om Gods zegen”
Hij deed in 1986 vwo-examen op het Van Lodenstein College in Amersfoort. Met als resultaat zevens en achten voor huidig SGP-fractievoorzitter Van der Staaij. „Aardrijkskunde was wat minder, maar dat kwam omdat juist in die tijd de SGP-jongeren een jongerendag organiseerden. En ja, daar moest ik toch echt heen. Veel tijd om me voor te bereiden voor dat examen had ik dus niet.”
Voor Nederlands moest er een samenvatting komen van een artikel over de verhouding tussen liberalen en socialisten. Dat paste wel in het straatje van de toen al zeer politiek geïnteresseerde Van der Staaij. Het werd een dikke 8. Behalve in Nederlands deed de SGP-voorman examen in geschiedenis, aardrijkskunde, Frans, Engels en economie 1 en 2. „Talen en geschiedenis, dat waren mijn favorieten.”
In die tijd was het nog mogelijk om na de examens cijfers te verbeteren. „Ik was al geslaagd, maar heb de examens aardrijkskunde en geschiedenis nog een keer gedaan. Dat leverde in beide gevallen een punt extra op voor mijn eindlijst.”
Weer even de schoolbanken in om examen te doen in dezelfde vakken als 27 jaar geleden? „Voor de talen en geschiedenis heb ik goede hoop dat ik zonder veel voorbereiding wel een voldoende zou scoren.” Van der Staaij heeft nog enkele tips. „Begin op tijd met je voorbereiding, neem je ontspanning, maar vooral: bid in alles om Gods zegen.”
-
Minister van Onderwijs Bussemaker: „Naar de wc was zo’n gedoe”
Met een cijferlijst met zevens, achten en zelfs een negen kwam minister Bussemaker (PvdA) van Onderwijs 34 jaar geleden van school. Tijdens het vwo-examen Nederlands moest ze een opstel schrijven. „Het onderwerp was medezeggenschap. Ik was toen voorzitter van de leerlingenraad en wist er dus best wat van af. Met een kwartiertje was ik klaar. Toen heb ik een tweede opstel geschreven.”
Het moeilijkste was volgens de minister om te besluiten welk verhaal ze zou inleveren. „Welke van de twee het geworden is, weet ik niet meer. Uiteindelijk had ik een 9 voor Nederlands.” Verder deed de minister examen in een aantal exacte vakken met onder meer economie.
De foto’s van examens in sporthallen vindt Bussemaker „heel herkenbaar, al hadden we toen geen mobiele telefoon om in te leveren. Ik kan me nog herinneren dat ik erg bang was dat ik halverwege naar de wc zou moeten. Dat was zo’n gedoe.” Dit jaar opnieuw examen doen voor dezelfde vakken zou wel een diploma opleveren, denkt de minister. „Helemaal onvoorbereid zal het niet gaan, maar met een beetje voorbereiding moet het lukken.” Zelfvertrouwen noem je dat, iets wat de examenkandidaten volgens Bussemaker hard nodig hebben. „Als je er alles aan gedaan hebt in de voorbereiding, ga je zitten en zeg je tegen jezelf: „Je kunt het!” Haal diep adem, laat je niet afleiden, neem de tijd en doe het vooral op je eigen manier.”