Het buitenland is civiel advocaat Peter Brandsma (30) niet vreemd. Buiten Europa bezocht hij vanaf zijn studententijd meer dan vijftien landen. Zijn broer en zijn zus werken ook ver weg, in respectievelijk Israël en de Filipijnen. "Dat was extra vervelend voor mijn ouders: nu ging hun derde kind ook nog eens vertrekken. Met het enige kleinkind dat ze nog in de buurt hadden. Dat mijn vrouw binnenkort hier hoopt te bevallen van onze tweede, is natuurlijk ook al niet zo leuk voor hen, zo ver weg. Maar gelukkig zijn ze van plan langs te komen."
Na vijf jaar ervaring bij Loyens & Loeff, een groot advocatenkantoor in Rotterdam, vond Brandsma het tijd voor wat meer buitenlandervaring. Een vacature op Curaçao bij het advocatenkantoor Spigthoff bleek een buitenkansje voor de civiel advocaat. "Het recht is daar vergelijkbaar met het Nederlandse, waarin ik ben opgeleid. Werken in bijvoorbeeld Amerika zou een veel groter probleem zijn geweest. Bovendien is de juridische voertaal hier Nederlands."
Warme toga
Dat een toga extra warm is op Curaçao, heeft Brandsma inmiddels aan den lijve ondervonden toen hij onlangs officieel werd beëdigd voor het gerechtshof in Willemstad. "Ik vond het heel mooi om mijn werkende leven hier op Curaçao te beginnen met "Zo waarlijk helpe mij God almachtig.""
Maar de warme toga trekt hij bepaald niet iedere dag aan. "Mijn werk bestaat niet uit het verdedigen van verdachte personen in een strafzaak", legt Brandsma uit. "Het gaat bijvoorbeeld om het begeleiden van een fusie tussen twee bedrijven: kloppen de contracten juridisch gezien en houden partijen zich aan de gemaakte afspraken? Je staat op die manier minder voor de rechter."
Werken op de Antillen betekent soms ook ''eilandhoppen''. Brandsma: "Met het vliegtuig even naar een klant in Aruba bijvoorbeeld. Dat zijn leuke werkdagen." Verder verschilt het dagelijkse werk maar weinig van dat in Nederland. "Je maakt hier net zo veel uren. Al ligt het tempo van klanten hier wel wat lager. Als ik in Nederland voor iemand een contract kreeg om door te lezen, wilde hij het vaak aan het eind van de dag alweer terughebben. Daar neemt men hier gerust een paar dagen voor."
Werk is er op de eilanden genoeg voor advocaten, viel Brandsma al op. "In Nederland is men sneller bereid om te schikken, als er een zakelijk conflict is bijvoorbeeld. Hier wil men een vete nog wel eens jarenlang door juristen laten uitvechten. Zo erg dat de advocatenkosten soms hoger zijn dan het uiteindelijke bedrag waar het conflict om ging. Eer speelt hier een enorme rol."
Het zuidelijke levensritme bevalt Brandsma en zijn vrouw na een halfjaar voorlopig prima. Al heeft het ook zijn nadelen, zegt hij. "Ik moest naar het bevolkingsregister om mijn vrouw Arjanneke en mijn dochtertje Hannah aan te geven. Dat kostte een halve dag wachten in de rij voordat ik alleen al aan de beurt was. Nederlanders die hier langer wonen, zijn daaraan gewend. Twee jaar geleden kostte die operatie nog twee dagen. Dan kon je iemand betalen om voor jou in de rij te staan. Zo erg is het nu gelukkig niet meer."
Misverstanden zijn er in het dagelijks leven ook. Met de automonteur bijvoorbeeld, vertelt Brandsma. "Zoals die keer dat ik mijn auto gerepareerd terugkreeg, maar met een lege tank en een achterbak vol etensresten en picknickspullen. Ik belde de monteur op, die er waarschijnlijk een weekendje mee weg was geweest. "Geen idee hoe die spullen daar komen", zei hij. "Maar kan ik ze straks even komen halen?""
Saamhorigheid
Het leukste van het verblijf op Curaçao zijn toch de weekenden, geeft Brandsma toe. "Doordeweeks ben je druk, maar als je vrij bent, zit je met je gezin binnen tien minuten in de mooiste natuur die je je kunt indenken. Bijna iedere zaterdag trekken we erop uit om het eiland te verkennen. Dat werkt erg ontspannend."
Brandsma is ter plaatse lid geworden van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt). "Het is zo goed als de enige Nederlandse kerk hier op het eiland. Bijna iedereen uit Nederland -van hervormd of evangelisch tot Gereformeerde Gemeenten- gaat hiernaartoe. Dat geeft een grote onderlinge saamhorigheid. De verschillen worden hier niet aangescherpt."
De predikant heeft Brandsma inmiddels diepgaand leren kennen. "Letterlijk dan. Ik was begonnen met een duikcursus vanwege het vele natuurschoon dat hier onder water zit. Daar bleek hij toen ook op les te zitten."
Beroepsopleiding advocatuur
-Universitaire opleiding recht en economie.
-Duur: minimaal vier jaar.
-Opleidingen op alle grote universiteiten.