„In Doornspijk organiseren wij in de maand april noodopvang voor leerlingen met ouders die werkzaam zijn in cruciale beroepen. Voor ondersteuning van de begeleiding op de Ds. Baxschool in Doornspijk zoeken we studenten die het mooi vinden om binnen het onderwijs te helpen. Ben je beschikbaar en spreekt het werken met leerlingen je aan? Reageer dan snel!”

Bovenstaande oproep plaatste Louw van der Zwan twee weken geleden. De directeur van twee basisscholen in de Gelderse dorpen Doornspijk en Hoge Enk coördineert de opvang voor schoolgaande leerlingen. „Er komen steeds meer kinderen naartoe. Bijvoorbeeld omdat we inmiddels ook leerlingen toelaten met een kwetsbare thuissituatie. Daarnaast merk je dat personeelsleden vaker niet meer kunnen helpen in de opvang.”

Van der Zwan plaatste de oproep op de website van Hoornbeeck Hulpkracht. „Ik kreeg een mail over dit initiatief. Ik klikte op de link, meldde me aan en vijf minuten later stond het erop.”

Twee dagen later reageert Marjolein van den Dragt op de hulpvraag. De 19-jarige Doornspijkse woont op twee minuten fietsen van de Ds. Baxschool. „Op Facebook las ik over Hoornbeeck Hulpkracht. Het leek me wel wat. Toen ik deze oproep zag, heb ik meteen het reactieformulier ingevuld.”

Schooldirecteur Van der Zwan belt de volgende dag naar de student onderwijsassistent op het Hoornbeeck in Kampen. „We spraken bijvoorbeeld af op welke dagen ik zou kunnen helpen”, vertelt Marjolein. De derdejaarsstudent was sinds februari bezig met haar afsluitende stage op de Ds. C. de Ridderschool in Nunspeet. Daar kwam door de coronamaatregelen abrupt een eind aan. „Ineens zat ik thuis. Ik hielp mijn zusjes met hun schoolwerk, maar daar kun je de dagen niet mee vullen. Het begon te vervelen. Dus dit vrijwilligerswerk komt als geroepen.”

Afgelopen dinsdag had Marjolein haar eerste werkdag. Samen met een docent had ze zeven kinderen uit groep 3 en 4 onder haar hoede. „Het was geweldig. De sfeer op school is vrijer dan normaal. Kinderen hoeven niet steeds op hun stoeltje te blijven zitten. Ze krijgen dezelfde dagtaak als de kinderen thuis, maar daar hebben ze maar anderhalf uur voor nodig. Daarna is er alle tijd om voor te lezen, buiten te spelen of creatief bezig te zijn. We hebben heerlijk geknutseld met houten ijslollystokjes.”

De Wereldwinkel

Frans de Koeijer, communicatieadviseur bij het Hoornbeeck College, was betrokken bij het opzetten van Hoornbeeck Hulpkracht. „Nadat de corona-epidemie in Nederland uitbrak, belden steeds meer bedrijven naar docenten of coördinatoren van onze locaties. Of studenten konden helpen. Het gaat dan om ondernemingen die bekend zijn met onze school, vanwege stages bijvoorbeeld.”

Veel studenten blijken de handen uit de mouwen te willen steken. De Koeijer: „Een ICT-student is bijvoorbeeld bezig met een webshop voor De Wereldwinkel. Omdat hun fysieke winkels dichtzitten, wilden ze nu online gaan verkopen.”

Om alle aanvragen makkelijk bij het grote aanbod van hulpvaardige studenten te brengen, maakte het Hoornbeeck de website hoornbeeckhulpkracht.nl. Bedrijven kunnen daar vacatures op zetten. En studenten kunnen zich er ook presenteren. Op de website staan vooral veel vacatures van zorginstellingen.

Hoeveel matches er inmiddels gemaakt zijn, durft De Koeijer niet te zeggen. „De laatste dagen wordt het steeds drukker. Het kunnen er maar zo vijftig zijn.”

Studenten worden „nadrukkelijk opgeroepen” deel te nemen aan Hoornbeeck Hulpkracht. „We kunnen het niet gaan verplichten. Maar als christelijk roc vinden wij barmhartigheid, naastenliefde en zorg voor elkaar heel belangrijk.”

„Je kunt ook de hele dag thuis in de zon gaan zitten, maar het geeft veel meer voldoening als je zo een beroepsgroep kunt helpen die het nu moeilijk heeft”, vindt onderwijsassistent in opleiding Marjolein. Lachend: „En tijdens het buitenspelen kun je ook je benen bruin laten worden, hoor.”

Rijssen

Marjolein is niet de enige student die dinsdag op de Ds. Baxschool aan de slag ging. Ook Annelien Koppelman (20) uit Rijssen reed naar Doornspijk om te helpen. „Met het schoolwerk dat we nu thuis moeten doen, ben ik zo’n vijftien tot twintig uur bezig. Er is dus genoeg tijd over.”

Annelien zit op het Hoornbeeck in Apeldoorn en is tweedejaarsstudent van de combinatieopleiding verzorgende IG & maatschappelijke zorg. Ze heeft een bijbaan in de ouderenzorg. „Maar bij ons is er nog geen corona, dus ik hoef niet extra te werken.” Nu helpt de Rijssenaar leerlingen van groep 1 en 2. „Er waren vijf kinderen. Ze moesten eerst even aan me wennen, maar al snel noemden ze me juf en vroegen ze me de oren van het hoofd. Het was erg leuk. Mocht de zorg toch niets voor me zijn, dan zou ik misschien bij kleuters aan de slag willen.”