Jullie sectorwerkstuk ging over de Koninklijke Marine. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?

„Dit schooljaar moesten wij stagelopen. Wij wilden het graag bij defensie doen. Gelukkig vond onze docent het goed”, vertelt Loïs. „Mijn zus vertelde dat ze bij de marine snuffelstagedagen hebben.” Elize: „Daar hebben we ons voor aangemeld. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn we op Texel geweest. Het inspireerde ons, het werk van defensie trok ons nog meer en daarom hebben we als werkstuk een eigen versie van Alle Hens gemaakt, het maandelijkse blad van de marine.”

Hoe was de stage op Texel?

„Heel gaaf. Tijdens een van deze dagen zijn we om zes uur wakker gemaakt”, vertelt Elize. „Ongeveer 4 kilometer hardlopen over het strand, onderbroken door oefeningen zoals sit-ups, een buddy optillen en opdrukken. Zonder ontbijt. Daarna kwamen we terug bij de tenten, waar we gelukkig eten kregen. Na het duwen van een ‘kapotte’ vrachtwagen waarin we hadden gereden, gingen we wéér hardlopen, ruim 2 kilometer.” Loïs: „Verder deden we allerlei teambuildingactiviteiten. Zo wandelden we met een rubberboot, die we met alle stagiaires moesten tillen. We hebben ook een keer ’s nachts wachtgelopen om het terrein te bewaken. Op vrijdag bezochten we de schietbaan en mochten we ook zelf aan de slag.

Op de terugweg in de trein naar huis, zeiden we tegen elkaar: Wat jammer dat het nu al voorbij is. Ondanks dat ik best moe was na een paar intensieve dagen en weinig slaap.”

Daarna gelijk aangemeld bij defensie?

Elize: „Nee, nog niet. We zijn sowieso nog te jong om ons te kunnen aanmelden. We zouden het wel graag willen. In een suf kantoor zitten, lijkt ons niks. Wij houden van avontuur.” Loïs: „Het is heerlijk om buiten bezig te zijn en niet de hele tijd achter een computer te zitten.”

Jullie zitten in je examenjaar en zijn nog te jong om bij het leger te kunnen. Wat nu?

„Ik ga een zorgopleiding doen”, vertelt Elize. „Dat kan altijd van pas komen. Stel dat ik niet door de keuring kom, dan heb ik iets om op terug te vallen. Ik ben er nog niet over uit of ik bij defensie nog iets met mijn zorgopleiding ga doen.”

Loïs: „Ik ga de opleiding voor sociaal werker doen. Als ik eerst een opleiding volg, kan ik daarna kijken of ik nog steeds bij defensie wil.”

Wat waren de reacties op jullie werkstuk?

Loïs: „De docenten waren er enthousiast over. Sommigen dachten dat het een echt tijdschrift was. Eén docent wilde het mee naar huis nemen.” Elize: „We hebben voor ons werkstuk een 9,1 gekregen, dus daar zijn we superblij mee.”

 

Vrouwen verdedigen het land

De zwaarste afdeling binnen de marine is het Korps Mariniers. Sinds 2017 mogen vrouwen toetreden tot deze elitegroep. De eerste vrouw die dat is gelukt, heeft de opleiding vroegtijdig moeten verlaten. Niet uit vrije wil, maar vanwege een gebroken middenvoetsbeentje dat ze opliep bij een oefening tijdens bivak.

Het dopen van marineschepen wordt traditiegetrouw gedaan door een vrouw.

Koningin Wilhelmina is de eerste vrouw die met een onderzeeboot heeft gedoken.

Vroeger konden vrouwen op vrijwillige basis dienen bij de krijgsmacht via de Marine Vrouwenafdeling (Marva). De taken die ze kregen, waren voornamelijk ondersteunende taken zoals administratief, verplegend en huishoudelijk werk.

De onderzeebootdienst is het laatste legeronderdeel dat vrouwen weerde. De bemanning van een onderzeeër zit voortdurend op elkaars lip en privacy is er nauwelijks. Daarom was het handiger als vrouwen niet meegingen.


 

Bijzondere werkstukken

 

Er zijn jongeren die groots uitpakken voor hun profielwerkstuk. Dit is deel 2. In deel 1 vertelden vier meiden hoe ze een literaire roman hertaalden.