Hoe ben je op het idee gekomen om een muziekstuk over het boek ”De Christenreis” te maken?
„Met dit boek ben ik als kind opgegroeid. Ik heb het stuk gemaakt voor het Hollands Jongerenkoor. Daar ben ik pianist. Mijn vader schreef de teksten. Hij heeft jaren ervaring met het maken van gedichten. Niet alle passages uit ”De Christenreis” komen trouwens in het muziekstuk voor. Alleen de belangrijkste. Later wil ik er een uitgebreider stuk van maken, een oratorium.”
Wat hoop je dat het muziekstuk doet met de luisteraar?
„Ik hoop dat jongeren die het verhaal van Bunyan niet kennen, zo bekend raken met ”De Christenreis”. De boodschap is heel duidelijk: neem je toevlucht tot Christus en strijd tegen de zonde. Zonden worden in ”De Christenreis” als personen voorgesteld, zo wordt het heel concreet. Een van de zonden heet Mooiprater. Dat is iemand die mooi over het geloof kan praten, maar dat alleen voor geld en roem doet. Dat houdt mij een spiegel voor. Ik ben ook niet op mijn mondje gevallen. Dan denk ik: je kunt mooi vertellen over wat je gelooft, maar zit dat geloof ook echt diep in je hart?”
Hoe belangrijk is het voor jou om muziek te maken?
„Ik vind het heerlijk om mijn gevoelens te laten spreken in een orgel- of piano-
improvisatie. Ook koorzang vind ik prachtig. In een koor zing je woorden die je niet zelf hoeft te bedenken. Ze worden je aangereikt, in de mond gelegd. De woorden zing je naar elkaar toe. Dat is heel bemoedigend en geloofsversterkend. Voor elke situatie is er wel een passende psalm of een lied.”
Krijgen refojongeren genoeg ruimte om creatief bezig te zijn?
„Schilderkunst bijvoorbeeld is een ondergeschoven kindje. Muziek is ingeburgerd. Met name bepaalde genres. De traditionele zangavond is populair. Dat is mooi, maar het kan ook verrijkend zijn om je muzikale horizon te verbreden. Want iets wat anders klinkt, is niet gelijk verkeerd.
De juiste stijl vinden, blijft ook voor mij een zoektocht. Zo zit er in ”De Christenreis” een stuk over de draak Apollyon die aanstormt. De muziek die daarbij past, had ik dramatischer en heftiger kunnen maken dan die nu is. De vraag is echter of zo’n stijl past bij de reformatorische wereld waar de muziek voor is bestemd.
Waarom zou een dwarsfluit wel kunnen en een saxofoon niet? Ik wil bepaalde instrumenten of muziekstijlen niet bij voorbaat uitsluiten. Het gaat erom dat Gods Naam wordt verhoogd. Daarvoor wil ik muziek in al haar rijkdom en veelzijdigheid gebruiken.”
Uit de kunst
Wat beweegt jongeren ertoe om creatief bezig te zijn? Het LCJ gaat met jongeren in gesprek over een kunstwerk dat ze hebben gemaakt. Deze maand deel 2. In deel 1 vertelt Eline over het schilderij dat ze maakte naar aanleiding van een Bijbelverhaal.