Waar gaat het Bijbelverhaal uit 2 Koningen 4 over?

„Over een weduwe die met haar kruik veel vaten olie vult. Ik hoop dat mensen door dit schilderij zien hoe wonderlijk God te werk gaat. Voor Hem is niets onmogelijk. De olie kunnen we vergelijken met Gods liefde, die niet opraakt. Ook al maken we telkens weer fouten.”

Hoe ben je op het idee voor dit schilderij gekomen?

„Ik vroeg een tijdje terug aan een vriendin of zij iets wist om te schilderen. Ze noemde toen direct het verhaal uit
2 Koningen. Zij en haar vriend hadden juist een preek gehoord over dit Bijbelgedeelte. Ze vonden het een mooi Bijbels beeld om in hun toekomstige huis te hebben hangen.

Ik houd ervan om te schilderen, ook al heb ik niet altijd tijd voor. Vaak maak ik schilderijen voor anderen, want m’n hele huis vol kunstwerken, dat is ook zo wat.”

Hoe vond je het om dit schilderij te maken?

„Toen ik eenmaal de schets op doek had gezet, vond ik het heerlijk om de grove lijnen langzaamaan in te vullen. Soms vond ik het lastig de juiste verhoudingen te vinden en goed te werken met donker en licht. De invulling van het schilderij had ik zelf bedacht, dus ik was op mijn eigen creativiteit aangewezen. Ik heb dit schilderij met plezier gemaakt en geniet er stiekem van als ik het in het huis van mijn vrienden zie staan.”

Ben je graag creatief bezig?

„Ik vind het heerlijk. Meestal maak ik kaarten, brieven of handletter ik. Dat is het makkelijkst. En het snelst op te pakken. Schetsen en schilderen vind ik ook heerlijk, maar daar begin ik minder snel aan. Je moet dan eerst je spullen bij elkaar zoeken voordat je kunt beginnen.

Als ik creatief bezig ben, is mijn hoofd lekker leeg. Ik vind het fijn dat ik op deze manier kan ontspannen. Ik denk dat het mooi is dat een mens zich op zo’n manier kan uiten.”

Doet het schilderen van een Bijbelse geschiedenis iets met je kijk op het verhaal?

„Voordat ik begin met schilderen, verdiep ik me in het Bijbelgedeelte. Zo ontdekte ik, door het stuk uit 2 Koningen keer op keer te lezen, dat de deur van de kamer niet open, maar dicht moest zijn. Door zo intensief met een gedeelte bezig te zijn, krijg je beeld bij alle potten en kruiken die gevuld waren. En hoe wonderlijk dat tafereel wel niet was. Het schilderij bevestigde bij mij dat God goed is.”


 

Wat beweegt jongeren om creatief bezig te zijn? Voor de serie ”Uit de kunst” gaat het LCJ met jongeren in gesprek over een kunstwerk dat ze hebben gemaakt. Deze maand deel 1.