Zondag: Aanbidding in moeilijke omstandigheden

Habakuk 3:17

Alhoewel de vijgeboom niet bloeien zal, en geen vrucht aan den wijnstok zijn zal, dat het werk des olijfbooms liegen zal, en de velden geen spijze voortbrengen; dat men de kudde uit de kooi afscheuren zal, en dat er geen rund in de stallingen wezen zal;

Uitleg

Toch, een klein woordje, maar met een geweldige inhoud. Hierop scharniert het geloof, waardoor je zalig wordt. Habakuk ziet het al gebeuren: de Chaldeeën moorden, stelen en branden alles plat. Geen bloeiende vijgenboom en geen vruchtdragende wijnstok. Velden zonder gewas. Stallen zonder vee. Alles wat nodig is voor een goed en gezegend leven is vernietigd. Wat een nood. Om radeloos van te worden.

Als alles onder en om je heen wegvalt, wat houd je dan nog over? Wel, zegt Habakuk: ‘Mijn God!’ Ik heb niets meer om blij mee te zijn, alleen mij God heb ik nog. Toch zal ik in de Heere van vreugde opspringen. Toch, dat is het geloof in actie. Geloof dat zich hechter aan het belovende Woord van God vastklemt, naarmate de nood groter wordt. Geloof, dat zich verbonden weet met en geborgen in de Heere.

Geloof dat aan Hem, aan Zijn genade genoeg heeft en daarom van blijdschap kan zingen, tegen de geiten in en juicht, tegen de klippen op. Die God is namelijk de God van zijn heil. Nieuwtestamentisch: die God is mijn Heiland, mijn Jezus, die alles kwijt raakte om mij met Zijn heil te vervullen. Kent u Hem? Wat zal ons dan nog scheiden van Zijn liefde.


Terug naar Bijbel & leesplannen
Deze Bijbelstudie maakt deel uit van een groter Bijbelrooster.
Download het Leesplan als PDF

Alle Leesplan dagen

-Dinsdag: Dinsdag: Aanbidding als opdracht

Niet alleen voor de verdere weg door de woestijn geeft de Heere Israël Zijn boodschap mee, maar verder vooruitziende spreekt Hij ook over de tijd dat ze in het door Hem bereide land komen zullen.

In eerste instantie is dit land nog door allerlei heidense volken bewoond, die de Heere voor hen vernietigen zal. Daarvoor ...

-Woensdag: Woensdag: Aanbidding als toevlucht

Wat is heerlijk om in bedreigende omstandigheden te weten dat je een toevlucht hebt. Dat je iemand hebt bij wie je kunt schuilen en bij wie je veilig bent.

Zo is de Heere ook een toevlucht geweest voor Zijn volk dat door vijandige wereldmachten overheerst werd. Het zou ten onder zijn gegaan als God de macht van ...

-Donderdag: Donderdag: Lofprijs door alles wat adem heeft

 

Tienmaal klinkt in dit lied: Looft God. Het is één permanente oproep en uitnodiging om alle muziekinstrumenten te gebruiken om de Heere te loven. Mocht de dichter een instrument hebben overgeslagen, dan is het laatste, het hoogste en het rijkste: alles wat adem heeft, love de Heere.

Niemand kan eronder uit. Ademen ...

-Vrijdag: Vrijdag: Aanbidding in geest en waarheid

Die kwestie van het aanbidden was een goed gevonden afleidingsmanoeuvre. Het is ook pijnlijk als de vinger op de zere plek wordt gelegd. Maar rustig antwoord de vermoeide reiziger als zoekende Zaligmaker: Vrouw, geloof Mij! Er komt een tijd dat de plaats er niet meer toe doet. Het gaat om de manier van aanbidden.

Om ...

-Zaterdag: Zaterdag: Lofprijs vanuit de gevangenis

“Met bidden en zingen, kun je de duivel dwingen”, zo zei eens iemand. Dat is waar. Paulus en Silas kunnen ervan getuigen. Ze zullen wel aanvechtingen gekend hebben, daar in hun gevangeniscel: Net door God geroepen om juist naar déze plaats te gaan… en dan zo in de problemen komen! Hun kleren zijn gescheurd, ...

-Zondag: Zondag: Aanbidding in moeilijke omstandigheden

Toch, een klein woordje, maar met een geweldige inhoud. Hierop scharniert het geloof, waardoor je zalig wordt. Habakuk ziet het al gebeuren: de Chaldeeën moorden, stelen en branden alles plat. Geen bloeiende vijgenboom en geen vruchtdragende wijnstok. Velden zonder gewas. Stallen zonder vee. Alles wat nodig is voor een goed en gezegend leven is vernietigd. Wat een ...

-Maandag: Maandag: Lofprijs aan de God van alle vertroosting

De verhouding tussen Paulus en de gemeente van Korinthe is niet altijd optimaal geweest. Een deel van de gemeente accepteerde de apostel niet – ze achtten hem onbetrouwbaar en onbekwaam. Meerdere brieven schreef Paulus naar deze gemeente, die niet alle bewaard bleven. Maar door bemiddeling van Titus is de verhouding verbeterd.

Dan schrijft Paulus deze brief, die ...