Zondag: Onderwerpen aan gezagsdragers

Romeinen 13:1

Alle ziel zij den machten, over haar gesteld, onderworpen; want er is geen macht dan van God, en de machten, die er zijn, die zijn van God geordineerd.

Uitleg

Paulus maakt in Zijn brief aan de christenen te Rome enkele opmerkingen over hun houding ten opzichte van de overheid. Maar we moeten uit dit gedeelte uit de brief geen afgeronde christelijke staatsleer halen. Hij wijst allen op de ordenende functie van de overheid als ‘diaken’ van God.

Zij prijst de burgers die het goede doen (denk aan de jaarlijkse lintjesregen, die straks weer plaatsvindt). Maar zij strafte met het zwaard hen die kwaad bedrijven. Opmerkelijk dat Paulus de harde en heidense overheid van zijn tijd zo hoog achtte. Maar hij zag er Gods bewarende hand in. Er zijn in de loop der tijden heel wat discussies gevoerd over de verhouding tussen overheid en kerk of christen. Vooral toen de kerk staatskerk werd. En later, toen de Rooms-katholieke Kerk wereldlijke invloed kreeg.

Luther had diepzinnige beschouwingen over de twee rijken, het geestelijke en het wereldlijke. Ja, het theocratisch ideaal soms bijna bereikt, zoals in de stadsstaat Genéve ten tijde van Calvijn. Daar zijn we nu verder vandaan dan ooit. Toch blijft een christen altijd burger van twee werelden. Het koninkrijk Gods en dat der Nederlanden vallen niet samen. Bidden we daarom voor de overheid opdat zij van God de kracht ontvangt om gerechtigheid te oefenen, tot welzijn van de burgers en tot Zijn eer?

Het respecteren van het gezag van je ouders vormt de basis voor het omgaan met alle vormen van gezag in de maatschappij. Hoe ga jij om met je docenten en/of werkgever?


Terug naar Bijbel & leesplannen
Deze Bijbelstudie maakt deel uit van een groter Bijbelrooster.
Download het Leesplan als PDF

Alle Leesplan dagen

-Dinsdag: Dinsdag: Een gebod met een belofte

Het gezin wordt wel genoemd: een kerkje in de kerk. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de verhoudingen in het christelijk gezin zijn. Daarbij moeten we vasthouden aan de gezagsverhoudingen zoals de HEERE die heeft ingesteld. De HEERE vraagt van jullie gehoorzaamheid aan je ouders. Christus wil jou door middel van je ouders regeren.

Het vijfde gebod ...

-Woensdag: Woensdag: Leren van levenservaring

Het eerste onderwijs begint thuis. Natuurlijk bedoelt Salomo hier onderwijs van gelovige ouders. Hij zal zelf veel over de HEERE geleerd hebben van David en Batseba. Ook de Heere Jezus was zijn ouders onderdanig en nam toe in wijsheid. Er valt thuis dus werkelijk heel wat te leren.

Even tussen haakjes: in het Spreukenboek wordt met name ...

-Donderdag: Donderdag: Het voorbeeld van Jezus

Loslaten is een belangrijk element in het opvoeden van een kind. Het groeit naar volwassenheid toe door het steeds meer verantwoordelijkheid te geven. Een peuter leert met een lepel eten en een kind leert op een bepaalde leeftijd zelfstandig naar school gaan.

Jezus hoefde op twaalfjarige leeftijd niet steeds aan de hand van zijn ouders te gaan, ...

-Vrijdag: Vrijdag: Voor hen zorgen

Wat kan er groot verdriet zijn in het leven. Onpeilbaar groot. Maakt het ook niet eenzaam? Wie begrijpt wat ik door moet maken? We proberen ons het verdriet in te denken van die twee aan de voet van het kruis.

Wat is het erg een kind te verliezen door de dood! Maakt de manier waarop het voor ...

-Zaterdag: Zaterdag: Ongehoorzaamheid en straf

Hè, dat de geschiedenis van Noach nu zo moet eindigen! Zagen we hem eerst staan onder de koepel van Gods regenboog, nu ontdekken we hem stomdronken en schaamteloos in zijn tent. Wat een anticlimax!

Tegelijk herkenbaar, meer dan ons lief is. Toch? Zó loop je over van lof en dank, zó geef je de ...

-Zondag: Zondag: Onderwerpen aan gezagsdragers

Paulus maakt in Zijn brief aan de christenen te Rome enkele opmerkingen over hun houding ten opzichte van de overheid. Maar we moeten uit dit gedeelte uit de brief geen afgeronde christelijke staatsleer halen. Hij wijst allen op de ordenende functie van de overheid als ‘diaken’ van God.

Zij prijst de burgers die het goede ...

-Maandag: Maandag: Jezus liefhebben boven alles

Er is ergens een leger dat als motto heeft: Vrede is ons vak (peace is our profession). Helaas is de praktijk vaak anders. Maar als het goed is, dient een leger inderdaad de vrede. Als het moet ook via strijd!

Zo is het ook bij Jezus. Bij zijn geboorte is gezongen: ‘Vrede op aarde’. Maar &...