Ons klinkt dit bizar in de oren. Voor Palestijnen is deze situatie de dagelijkse realiteit. Sinds 2003 bouwt Israël een 640 kilometer lange afscheiding om zichzelf te beschermen tegen Palestijnse zelfmoordterroristen. Een begrijpelijke reden, dat is zeker. Maar vanuit Palestijnse kant levert deze situatie dagelijks nadelige gevolgen op. De hoge, betonnen muur loopt grotendeels dwars door Palestijns grondgebied. Palestijnse boeren kunnen niet meer bij hun land en hele dorpen zijn afgesneden van belangrijke hoofdwegen naar Jeruzalem.
Samen met onze Palestijnse gastheren hebben we een totaal uitgestorven dorp langs die muur bezocht. Voorheen was dit een zeer bruisende plek met veel winkels en handel. Het voelt erg naargeestig om nu in zo’n spookdorp te staan, tegenover zo’n hoog betonnen bouwsel met prikkeldraad.
Terwijl we daar staan komt er een man naar ons toe. „Ik heb een aantal jaren in de gevangenis gezeten, maar nu ik vrij ben voelt het alsof ik hier weer in een gevangenis zit.”
Palestijnen mogen alleen met toestemming van de Israëlische overheid naar plaatsen achter de muur om de kans op bomaanslagen zo klein mogelijk te maken. Als ik enthousiast aan Palestijnse studenten vertel dat ik in Jeruzalem ben geweest, betrekt hun gezicht: „Wij mogen daar niet komen, alleen met de feestdagen.” En, vertellen ze me: meestal krijgt niet het hele gezin toestemming.
Palestijnen die in Israël werken hebben een soort werkvergunning. Zij moeten dan in alle vroegte opstaan omdat de wachttijd bij de checkpoint flink kan oplopen. De mensen staan dan in lange rijen te wachten, omringd door tralies en prikkeldraad. Je kunt je voorstellen dat dit voor goedwillende Palestijnen geen pretje is. Hassan, een van de Palestijnse christenstudenten verwoordt het zo: „Elke vijf minuten dat ik in de rij sta bij een checkpoint verlies ik een stukje menswaardigheid.”
----
lse Jansen (23) uit Apeldoorn reisde af naar Israël. Op puntuit.nl houdt ze van vrijdag 10 tot en met vrijdag 17 oktober een dagboek bij over haar ervaringen. Lees hier deel 1.