Iedereen die arriveert, wordt vervolgens afzonderlijk ondervraagd. Als doorsnee toerist heb je niks te vrezen. Maar als ze weten dat je in vorige reis contact hebt gehad met Palestijnen, dan gaan er alarmbellen rinkelen: onze reisleider werd om die reden vier uur lang op het vliegveld verhoord.
En dit was nog maar het begin van de reis. Zelfs bij de ingang van elk winkelcentrum of treinstation staan beveiligingspoortjes en worden onze tassen gecontroleerd.
Verder kleuren de jongeren van amper 18 jaar het straatbeeld groen met hun soldatenuniformen. En vallen ze op door het enorme geweer om hun schouder. Want in Israël moeten alle Joodse jongeren na de middelbare school verplicht twee of drie jaar in het leger.
Een van die jongeren is Sarah. Ik ontmoet haar in de kerk in Tel Aviv. Sarah zit net twee weken bij het leger om haar tweejarige dienstplicht te vervullen. Het leven van een soldaat valt haar zwaar: spierpijn van het loodzware geweer en een verbrande huid van het staan in de zon.
Toch is het voor de joden erg belangrijk dat kosten noch moeite worden bespaard om zichzelf te verdedigen tegen de vijand. Want: „Als jood ben je constant doelwit”, zegt de Joodse voorganger Samuel. Door een spreker in een ander Joods-christelijke gemeente werd het nog wat explicieter naar voren gebracht: „Hamas wilde ons deze zomer vermoorden.”
Als ik deze woorden op me laat inwerken kan ik me ook wel voorstellen dat de Joden zo blij zijn met hun leger en al die beveiliging. Toch hebben al die maatregelen ook een keerzijde en lijken vooral de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever de prijs te moeten betalen…
-
Lees {hier#http://www.puntuit.nl/nieuws/buitenland/dode_in_plaats_van_levende_stenen_1_861133} het voorverhaal van Ilse op Puntuit.
-
lse Jansen (23) uit Apeldoorn reisde af naar Israël. Op puntuit.nl houdt ze van vrijdag 10 tot en met vrijdag 17 oktober een dagboek bij over haar ervaringen.