’t Lijkt geen doorsneeprofielwerkstuk?

Bente: „Inderdaad! We deden onze pws voor handvaardigheid, en dat gebeurt niet heel vaak. Hoewel er dit jaar in totaal toch drie waren. Sowieso kiezen de meeste leerlingen voor een theoretische pws. Wij wilden graag iets praktisch doen wat we tegelijk ook nog eens leuk vonden. Anders had ik het echt moeilijk gehad om die tientallen uren voor het werkstuk door te komen.”

Welke kledingstukken hebben jullie gemaakt?

„In totaal hebben we vier kledingstukken gemaakt: een schort, een jurkje en twee rokjes.

We liepen allebei met het idee om een keer met een schort aan naar school te gaan. Als je een schort als kledingstuk wilt dragen, moet je die echt zelf maken. Toen-ie af was, vonden we alléén een schort een beetje kaal. Dus maakten we ook een bijpassende rok van tule.

Verder naaiden we nog een fietsjurkje. Op de voorkant staat een print van een oude fiets en een fietsspoormotief. Het jurkje heeft afritsbare mouwen. De rits die we daarvoor gebruikten, is een knipoog naar het profiel van een fietsband.”

En de rok van stropdassen, wat een idee!

„Het klinkt grappig, hè? Ik weet niet precies meer hoe we erbij kwamen. Volgens mij hadden we het al een paar jaar geleden bedacht. We praten vaak over kleren. Ook houden we allebei van aparte kledingcombinaties. Leanne naait af en toe iets voor zichzelf en ik knutsel graag met oude outfits. Zo verknipte ik eens twee lelijke shirts en naaide ze aan elkaar tot een leuke jurk.

De stropdassen hebben we opengevouwen en aan elkaar genaaid. Van een paar andere stropdassen maakten we een soort bretels.

Ons doel bij de pws was om materialen te hergebruiken. Veel stofjes kwamen gewoon achter uit de kledingkast. Een paar dingen, zoals wat tule en de stropdassen, kochten we bij een tweedehands kledingwinkel in Veenendaal en de Euroshop in Driebergen.”

Viel het tegen om de kledingstukken te maken?

„Je loopt natuurlijk tegen beginners­foutjes aan tijdens het naaien. Ik merk dan ook dat ik een hoop heb geleerd.

Het viel ons tegen dat we maar vier kledingstukken hebben kunnen maken. Het naaiwerk kostte ons meer tijd dan verwacht.”

Tevreden met het resultaat?

„Ja, op zichzelf wel. De afwerking van de kledingstukken is niet helemaal perfect. Zo wilden we het fietsjurkje in onze eigen maat maken. Maar uiteindelijk viel het tijdens het naaien kleiner uit.

Een cijfer hebben we nog niet binnen. Ik ben benieuwd!”

Je stond al eens op Puntuit met een juten jurkje op een kunstavond van school. Je bent artistiek?

„Iets kunstzinnigs heb ik wel, ja. Maar het zit meer in mijn hoofd dan dat het eruit komt. Als ik iets bedenk, ziet het er supervet uit. Maar als ik het dan maak, valt het tegen.”

Wilden jullie ook wat meegeven aan anderen met jullie pws?

„Eigenlijk wel. Mensen gooien kleding die ze niet meer gebruiken al snel weg. Met ons pws laten we zien dat je met oud materiaal nog heel leuke dingen kunt doen.”

----

Meer informatie over het profielwerkstuk vind je hier!

Het artikel met Petra Würsten en Herma Vonder en hun pws over een supervulkaan vind je hier!