Hoe komen jullie bij zo’n onderwerp?

„Tijdens een aardrijkskundeles in de vierde keken we naar een video over het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten. We hoorden dat er een supervulkaan schuilging onder het gebied. We vonden het allebei zo interessant dat we er dit schooljaar onze pws aan wilden wijden.”

Wat is er zo bijzonder aan die supervulkaan dan?

„Als mensen Yellowstone al kennen, weten ze vaak niet wat zich daaronder allemaal afspeelt. Er is daar een vulkaan die immens groot is. Als deze uitbarst, zou het enorme gevolgen hebben voor onze planeet, zoals wereldwijde klimaatverandering.”

Niet echt een meidenthema, of wel?

„Niet echt, ik ben ook helemaal niet van de wiskunde en natuurkunde. Ik heb cultuur en maatschappij als profiel. Dus een beetje ongewoon voelde het wel.

Ik vond het ook best pittig. Allerlei aardrijkskundige begrippen moet je perfect begrijpen. Gelukkig kan onze docent goed uitleggen. Veel van onze bronnen waren in het Engels, wat het ook niet eenvoudiger maakte. Ik gooide de tekst in een vertaler en hoopte dat ik het dan beter kon begrijpen. Herma had meer inzicht en vond het makkelijker.”

Durf je nog naar het park?

„Dat lijkt me juist heel leuk. We hebben zelfs geopperd om er in de kerstvakantie samen heen te gaan. Yellow­stone National Park heeft een prachtig landschap, met een heleboel geisers en warmwaterbronnen. Ik zou het ook vet vinden om op een vulkaan te lopen.”

Cijfer?

„Een 8,8. Mooi!”

----

Hieronder vind je in pdf het profielwerkstuk over de supervulkaan.