De kans dat tentakel-Paultje bij toeval zeven wedstrijden goed voorspelt, is erg klein. Bij wiskunde leer je, als ik het me goed herinner, dat je de kans per keer moet vermenigvuldigen. Geeft één wedstrijd een kans van 0,5 op een goede voorspelling, dan is het bij twee wedstrijden 0,5 x 0,5; enzovoort. Bij zeven wedstrijden kom je dan uit op 0,0078. In werkelijkheid ligt het nog lager, omdat sommige wedstrijden in gelijkspel kunnen eindigen.
Dan is het dus van tweeën één. Óf je gelooft in "Paul" - wat kennelijk voor de grote meerderheid geldt - óf je hebt een statistisch probleem. Wie principieel niet bijgelovig wil zijn, moet dus op zoek naar een verklaring. En dan blijft, bij alle humor en spot die het geval oproept, één beangstigende gedachte over. Het is alsof de duvel ermee speelt!
Een bezoekster van onze zendingspost vroeg op de zondag van de WK-finale wat onze zending eigenlijk vond van de voorspellingen van "ese pulpito" (dat inktvisje). "Wij hebben geen pulpito dan de p·lpito (preekstoel)", kreeg ze als antwoord.
De wereld gaat in bijgelovigheid ten onder. Maar wij hebben het profetisch Woord. Vast en onverbroken.
Peter van Olst, 20 juli 2010
beeld ANP