Zomaar een idee van een maaltijd, hoewel niet zo alledaags. Het kan ook veel eenvoudiger. Misschien een kopje soep, om erin te komen, dan een gemakkelijk te bereiden ovenschotel en ten slotte een vlaflip. Dat lijkt al veel minder. Het is echter nog steeds veel als je het vergelijkt met slechts één handje droge rijst.
Een maaltijd kan dus nogal wat verschillen. Het gaat er niet echt om wat je eet, maar hoe je eet. Daarmee doel ik niet op de etiquette -die zeker van belang is- maar op de sfeer rond de maaltijd. Het begint al met de bereiding. Daar zijn heel wat verschillende manieren voor. Een gemakkelijke, maar dan ook wat ongezellige manier is het gebruik van de slowcooker. ''s Ochtends doe je alle ingrediënten in het apparaat en wanneer je uit het werk komt, kun je bijna direct aan tafel. Zoals al gezegd, een makkelijke manier van koken. Er ontbreekt alleen nog iets. Van koken kun je iets heel gezelligs maken door bijvoorbeeld met meerderen één maaltijd te bereiden. Koken is dan ook te vinden in het rijtje workshops met betrekking tot teambuilding. Door samen te werken versterk je de band, bijvoorbeeld in je gezin. Je treurt eensgezind als er per ongeluk een zwart korstje aan de aardappelen is gekomen. Maar wanneer je samen een heerlijk gerecht op tafel weet te toveren, dan heb je dat toch maar samen geklaard!
Petra Klooster, 29 juli 2010
beeld RD