Jullie doen als klas mee met de Grote Mediaquiz. Wat vind je daarvan?
Jelle: Ik vind het leuk om mee te doen, je leert er namelijk echt wat van.
Thirza: Ik vind het ook leuk, omdat je zo beter om leert gaan met media.
Is het belangrijk om na te denken over Mediawijsheid? Waarom?
Jelle: Ja, want tegenwoordig zijn er best veel problemen als het gaat om media. Bijvoorbeeld dat je niet kan slapen, doordat je te lang met social media bezig bent.
Thirza: Ja, omdat je eerder moe bent elke dag door social media gebruik.
Hoe kun je aan iemand op internet zien dat hij of zij christen is?
Jelle: Je kan dat wel zien, aan bijvoorbeeld het taalgebruik en de foto’s die iemand erop zet.
Thirza: Ja, inderdaad door het taalgebruik wat iemand gebruikt, kun je zien dat iemand christen is. Ook aan kleding kun je het soms zien.
Gebruik je zelf vaak media? Wat doe je allemaal online?
Jelle: Ik heb zelf geen mobiel en zit niet vaak achter de computer. Als ik achter de computer zit, speel ik vaak spelletjes.
Thirza: Ja, ik gebruik heel vaak media, elke dag. Ik gebruik dan vaak Instagram en YouTube.
Heb jij je telefoon naast je liggen als je aan het leren bent?
Jelle: Nee, dat wordt lastig, aangezien ik geen telefoon heb.
Thirza: Ik heb het weleens, maar hij ligt meestal op het aanrecht.
Heb je nog tips voor anderen om goed met media om te gaan?
Jelle: Media kun je het beste uitdoen tijdens het leren en niet te veel mee bezig zijn.
Thirza: Je mobiel uitzetten tijdens het leren en niet inloggen op social media.
Denk na voordat je post!
Dinsdag 16.30 uur
Sarah fietst uit school naar huis. Wat deed Barten van economie vandaag weer vervelend en Koomen van Engels dacht dat hij super grappig was. Bah! Moet ze ook nog strafwerk schrijven voor geschiedenis, alleen maar omdat ze even op haar mobiel keek. Hoe kinderachtig. Echt niet van deze tijd!
Dinsdag 17.30 uur
Chagrijnig zet Sarah haar tas op tafel. Ze moet nog zoveel leren vanavond. Echt geen tijd voor het strafwerk van geschiedenis. Boos pakt ze haar mobiel. Even naar Instagram. ‘Ik haat school’ typt ze uit pure frustratie in. Er verschijnen foto’s van een schoolgebouw met een symbool van een bom of een school met een rood kruis erdoorheen. Die laatste maar. #Geldt ook voor Barten, Koomen en De Groen, zet ze eronder. Zo dat staat erop. Bijna etenstijd, nog snel even die leuke foto’s van de fotoshoot op Instagram zetten. Leuk, gelijk een reactie: Wauw, sexy hoor.
Drie maanden later:
Sarah appt al weken met Tim en nu vraagt hij zomaar of ze een keer bij hem thuis komt. Wauw! ‘Weten je pa en ma dan al wie ik ben?’ appt Sarah met een grote glimlach om haar mond. Ineens stokt haar lach. ‘Ja, ze hebben heel je Facebook en Instagram uitgeplozenXD Alleen niet zo handig: die haatposts over school en over onze leraren. Barten is een super goede vriend van mijn pa, dus hij was nogal nijdig;-$’ Het is alsof er een steen op haar maag ligt, zo voelt Sarah zich ineens.
Om over na te denken
Op internet moet je je niet anders voor doen dan je bent. Houd er rekening mee dat anderen jouw posts kunnen lezen. Als iemand op jouw Facebookpagina rondkijkt, kan diegene dan merken dat jij christelijk bent?
Wat vind je van het gedrag van Sarah op internet, is dat positief, verstandig, christelijk?