Voorpagina23 april 2001

Nieuw geval van mkz
in Wijhe vastgesteld

Van onze redactie economie
DEN HAAG – Op een melkveebedrijf in het Overijsselse dorp Wijhe is gisteren een nieuwe besmetting met mond- en klauwzeer vastgesteld. Het is het 26e geval in Nederland. Bij de 59 runderen van het bedrijf waren zichtbare verschijnselen van de virusziekte ontdekt. Door nader onderzoek is in de nacht van zaterdag op zondag definitief vastgesteld dat het om mond- en klauwzeer gaat.

Hoe het virus op het bedrijf is terechtgekomen is nog onbekend. Twee kilometer rondom het besmette bedrijf worden de dieren op 63 veehouderijen uit voorzorg gedood en vernietigd. Het ministerie van Landbouw heeft de betrokken boeren inmiddels ingelicht.

Het ministerie gaat er vooralsnog van uit dat de nieuwe besmetting geen gevolgen heeft voor de export van vlees en melk. De uitvoer vanuit het zuiden en westen van Nederland zou vandaag om 17 uur weer zijn toegestaan, tenzij er nieuwe besmettingen zouden worden vastgesteld buiten de bekende mkz-gebieden. Volgens het ministerie ligt Wijhe in het toezichtsgebied van de eerdere besmettingen rond Oene. Vandaag moet de Europese Commissie echter uitsluitsel geven over deze interpretatie, aldus de woordvoerster van Landbouw.

Ruimen
De koeien van het enige bedrijf in Kootwijkerbroek die nog niet zijn ingeënt, mogen van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) toch worden gedood. Het college twijfelde zaterdag nog aan de noodzaak de gezonde dieren, vier weken na de mkz-uitbraak in het dorp, alsnog te laten afmaken. Gisteren gaf de president van het rechtscollege toestemming voor de ruiming.

De RVV heeft de 47 koeien op het bedrijf in Kootwijkerbroek nog steeds niet gevaccineerd. De veehouder meende zelf dat een kleine maand na de uitbraak er geen gevaar meer zou zijn dat zijn niet-ingeënte beesten met mkz besmet zijn. De incubatietijd van het virus is immers slechts twee weken. RVV-medewerker R. Terbijhe betwijfelde zaterdag bij de zitting van het CBB ook of het bedrijf nog wel gevaar geeft op verdere verspreiding van mkz.

Tijdens de voortgezette zitting gisteren liet het college zich toch overtuigen van de noodzaak van de ruiming. F. Pluimers van het ministerie van Landbouw, verantwoordelijk voor de uitvoering van de bestrijding van dierziekten, verklaarde dat nog veel geiten en schapen van zogenaamde hobbyboeren in het entingsgebied op de Veluwe nog niet zijn gevaccineerd. Door die dieren zouden de koeien van de veehouder in Kootwijkerbroek alsnog besmet kunnen raken.

RVV-medewerker R. Terbijhe is er absoluut van overtuigd dat niet is gefraudeerd met de bloedmonsters van dieren in de kalvermesterij in Kootwijkerbroek waar mond- en klauwzeer is geconstateerd. Terbijhe was leider van het zogenaamde specialistenteam dat de besmette boerderij eind maart onderzocht en liet ruimen. Zaterdagochtend moest hij hierover bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag een getuigenis afleggen.

Het openbaar ministerie in Arnhem besloot vrijdag een onderzoek te beginnen naar de besmetting op de boerderij. Het besluit daartoe werd genomen na de verklaring van viroloog Barteling dat er mogelijk is gefraudeerd met bloedmonsters.

Barcode
Terbijhe verklaarde tijdens zijn verhoor bij het CBB dat het „absoluut onmogelijk” is dat op de boerderij in Kootwijkerbroek gerommeld is met de inhoud van de bloedbuisjes. „De monsters waren verzegeld en voorzien van een barcode.”

Inwoners van Kootwijkerbroek hebben volgens de RVV'er ten onrechte een zondebok gemaakt van de eigenaar van het bedrijf met mkz. De geruchten dat de veeboer de monden van zijn kalveren met kokende melk of gaswarmers bewerkt heeft, om zo het virus te simuleren, zijn volgens Terbijhe „grote lariekoek.”

Volgens Terbijhe heeft ook de Algemene Inspectie Dienst (AID) geen onregelmatigheden kunnen vaststellen op het bedrijf. Dinsdag 27 maart, toen de veestapel op het mkz-bedrijf werd afgemaakt, zou de inspectiedienst hebben verklaard dat alles volgens het boekje is verlopen.

De kalvermesterij is tot nu toe het enige bedrijf in Kootwijkerbroek waar mkz is vastgesteld. Terbijhe verklaart dat het aan het kordate ingrijpen van de RVV is te danken dat de ziekte zich niet verder heeft verspreid in het dorp. Zondag 25 maart, toen mkz nog niet officieel door het laboratorium ID-Lelystad was vastgesteld, heeft Terbijhe toch al vijftien kalveren op het bedrijf afgemaakt. Uit de ziekteverschijnselen bij de beesten kon geen andere conclusie getrokken worden dan dat zij mkz hadden, aldus Terbijhe.

Zie ook:
Verbranden vee zou milieu erg vervuilen

Varkenshouders in Twente stellen acties even uit

Meer drugsvangsten door mkz-crisis

Slachting varkens langzaam op gang

Alpuro kan verder met extra krediet van de bank

Verslag protest: „Bertha 3 is toch van mij?”

Winkelier Kluin: „Je hebt nergens schik meer in”

Insecten: Eet smakelijk