Voorpagina29 maart 2001

Mkz verspreid over Veluwe

Van onze redacteuren
OOSTERWOLDE – In het Gelderse Oosterwolde zijn twee mkz-gevallen vastgesteld en in Kootwijkerbroek één. Daarmee komt het totale aantal op tien. Deze gevallen zijn van groot belang, omdat nu blijkt dat de ziekte zich heeft verspreid vanuit het haardgebied rond Oene naar andere delen van de Veluwe.

De getroffen bedrijven zijn inmiddels geruimd. Bovendien zal er in een straal van 2 kilometer worden gevaccineerd, waarna de dieren uiteindelijk vernietigd zullen worden.

In Oosterwolde betreft het een koe waar gistermorgen de uiterlijke verschijnselen van mkz zijn waargenomen. Het gaat om een melkveebedrijf tegenover een bedrijf dat vorige week woensdag werd geruimd omdat er geiten stonden die afkomstig waren van een besmette geitenfokkerij uit Oene.

Bij het verdachte bedrijf in Beesd is de ziekte niet vastgesteld. Minister Brinkhorst van Landbouw zou vanmiddag de Tweede Kamer informeren. Mogelijk gaat dat ook over scherpere maatregelen, omdat het steeds twijfelachtiger wordt of de huidige aanpak wel voldoende is.

Gisteren werd op een geitenhouderij in Terwolde en op een rundveebedrijf in Tongeren met zekerheid de besmettelijke ziekte vastgesteld.

Gistermorgen stond de teller van de inmiddels preventief geruimde bedrijven op 86. Het ministerie van Landbouw schat dat, op grond van het huidige aantal besmettingen, er nog 100 tot 150 bedrijven geruimd moeten worden. Tot nu toe zijn in verband met mkz meer dan 30.000 dieren vernietigd.

Premier Kok, die gisteren het getroffen gebied bezocht, sprak over de mkz-crisis als „een rampsituatie van nationaal gewicht.” Financiële compensatie voor de boeren zal binnenkort in het kabinet aan de orde komen.

Inmiddels heeft Engeland, waar het aantal uitbraken boven de 700 ligt, van Europa toestemming gekregen om 180.000 koeien preventief te enten. Engeland mag daarmee meer dan Nederland, dat alleen toestemming heeft voor noodvaccinatie. De in Nederland geënte dieren moeten alsnog gedood worden.

Volgens een rapport dat dertig jaar geleden door Britse wetenschappers is opgesteld zou het toepassen van noodvaccinatie de verspreiding van mkz overigens niet tegenhouden. In sommige gevallen bleken de problemen door noodvaccinatie juist groter te worden, zo citeert de Britse krant The Independent onderzoeker Hugh-Jones, die bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werkt. Volgens hem bleek na de uitbraak van 1967 dat het in vier van de vijf gevallen niets uitmaakte of de dieren in de naaste omgeving van een besmet bedrijf werden ingeënt.

Het kort geding dat zou dienen tegen het doden van 140 zeldzame schapen in Tongeren gaat nog niet door.

Zie ook:
Kok noemt mkz-crisis nationale rampsituatie

EU staat Groot-Brittannië noodvaccinaties toe

Radeloos door uitstel van ruiming

Dierenpark Wissel leeft bij de dag

Besluit over vaccinaties dierentuinen blijft uit

Wellicht rechtszaak tegen afmaken zeldzame schapen

Vervoersverbod gisteren zestien keer overtreden

Boeren uit Beesd zien af van acties met trekkers op A2

Fruytierschool begint lessen weer

Terlouw: „Aanpak mkz-crisis is een Kafkaiaanse droom”