Buitenland15 augustus 2000

Reddingsonderzeeër enige kans

„Zo min mogelijk
zuurstof gebruiken”

DEN HAAG – Alleen een speciale reddingsonderzeeboot kan de bemanning van de Koersk redden. Deze boot moet dan wel snel naar de Barentszzee gebracht worden, waar de Russische onderzeeër onder water is verdwenen. Bovendien mag het luik waarmee de koppeling met de reddingsboot gemaakt moet worden, niet geforceerd zijn.


Dat zegt A. Meeldijk, hoofd van de marinevoorlichting van het Nederlandse ministerie van Defensie. De Nederlandse marine weet dat de Russen over enkele reddingsonderzeeërs beschikken. „Deze boten zijn een stuk kleiner dan een normale onderzeeër. Hopelijk is er een in de buurt, anders moet er snel een naartoe gevlogen worden. Als zo'n vaartuig eenmaal ter plaatse is, moet het zonder al te veel problemen mogelijk zijn de bemanning te redden”, aldus Meeldijk.

Hij kan alleen gissen naar het lot van de opvarenden. „Wij zijn net als iedereen afhankelijk van wat de Russen ons over het schip vertellen. Het is een militair object. Geen westerling heeft zo'n boot waarschijnlijk ooit vanbinnen gezien. De vraag is ook: Hoe zwaar is de boot beschadigd en hoeveel mensen zijn er nog in leven? Dus, hoeveel mensen hebben nu zuurstof nodig?”

Rustig blijven
Meeldijk neemt aan dat de Russische bemanning van onderzeeboten eenzelfde soort opleiding krijgt als de opvarenden van Nederlandse boten. „Er zijn trucs om zo min mogelijk zuurstof te gebruiken, zoals rustig blijven, het liefst slapen.

Doordat de atoommotor is uitgevallen, doet de verwarming het ook niet. Het is onder water behoorlijk koud. De opvarenden kunnen het beste zo dicht mogelijk tegen elkaar aan gaan zitten, met jassen en dekens over zich heen. En als er redding nabij is: met een schroevendraaier of iets dergelijks op de wanden bonken, om duidelijk te maken dat er nog leven aan boord is.”

Volgens NAVO-normen kan een bemanning drie tot vier dagen aan boord van een gezonken onderzeeër blijven.