Binnenland

Francisca Ravestein: met de hakken over de sloot

Nieuweling onder democraten

Door P. Chr. van Olst
DEN HAAG – Doordat de kiezer D66 vorige week 'trakteerde' op een forse nederlaag, kwam er weinig van vernieuwing van de kamerfractie van die partij. Op de eerste dertien zetels komen volgende week elf leden van de vorige fractie terug, aangevuld met twee demissionaire bewindslieden: Borst van Volksgezondheid en Van Mierlo van Buitenlandse Zaken. Op zetel veertien komt de eerste en enige nieuwkomer, Francisca Ravestein.

Mevrouw Ravestein groeide op in een traditioneel ARP-gezin in Leiden. Vader was actief als raadslid voor de antirevolutionairen, moeder was voorzitter van de vrouwenvereniging van de gereformeerde kerk. 's Zondags bezochten Francisca, haar vijf zussen en hun ouders trouw de gereformeerde kerk.

„Als we uit de kerk kwamen, ging het gesprek eerst over de preek en daarna over politiek”, herinnert mevrouw Ravestein zich nog. „We kregen de politiek met de paplepel ingegoten. Dat kun je nu nog merken, bij mijn zussen en ook bij mij”.

Lid van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) is ze nooit geweest. „Dat was een partij met maar weinig jongeren. Het sprak me niet zo aan”. D66, de partij waarvan Ravestein inmiddels al twintig jaar lid is, bleek een redelijk alternatief. „De gelijkheids- en democratiseringsidealen van die partij spraken me meteen aan”. Mevrouw Ravestein zegt nog steeds te geloven, maar zonder dat ze lid is van een kerk.

Haar ouders deden niet moeilijk over de politieke overstap, aldus mevrouw Ravestein. „Zo liberaal waren we thuis nog wel. D66 was in hun ogen ook niet het slechtste alternatief. Een linkse partij als de PvdA, dat zou veel erger zijn geweest”. Nu ligt dat anders, erkent het pas gekozen kamerlid. Ze noemt het „zeer onwaarschijnlijk” dat D66 zou gaan regeren met het CDA, mocht de vorming van paars II alsnog mislukken.

Ravestein: „In de gemeenteraad gaat samenwerken met het CDA nog wel, omdat op dat niveau een aantal strijdpunten niet aan de orde komen. Maar op nationaal niveau zijn er erg grote verschillen”. De democrate doelt daarbij op ethische kwesties als abortus, euthanasie, maar ook op bijvoorbeeld staatsrechtelijke-vernieuwingplannen als het referendum.

Rotterdam
De politieke carrière van Ravestein lag tot op heden in Rotterdam. In 1980 werd ze gekozen in de zojuist opgerichte deelraad Centrum-Noord. In 1988 kwam ze in de Rotterdamse gemeenteraad en werd voorzitter van haar raadsfractie. Daarnaast is ze sinds anderhalf jaar directeur van de stichting Cruise Rotterdam, die passagiersschepen naar de Maasstad wil halen.

Raadslid Ravestein stelde zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van 23 maart niet herkiesbaar. Ze koos voor het kandidaat-kamerlidmaatschap. Een spannende keus, want D66 stond er in de peilingen beroerd voor en vele varkens maakten de spoeling voor de kamerzetels die na de verkiezingen zouden resteren, dun. Ravestein kwam op plaats veertien, waardoor de spanning tot laat in de verkiezingsavond duurde. Toen kwam de ontlading: D66 haalde op het laatste moment de veertiende zetel.

Het bescheiden feestje dat D66 ondanks het grote verlies op de verkiezingsavond vierde, kan Ravestein wel verklaren: „We hadden De Hond (een van de belangrijkste opiniepeilers die een fors verlies voor D66 voorspelde, PvO) verslagen”. Haar privé-feestje kwam er bovenop.

Vernieuwing
Dat ze de enige nieuweling in de fractie van D66 is, daar maalt Ravestein niet om. Een gebrek aan vernieuwing is de democraten volgens haar niet te verwijten. „Een heleboel kamerleden hebben er pas één termijn opzitten. Die zijn in 1994 gekozen, toen D66 in één klap twaalf zetels won. En bovendien: wij hadden als enige partij een vrouwelijke lijsttrekker”.

Vindt Ravestein het niet moeilijk om als enige binnen te komen in een gevestigde fractie? „Ik heb nu al een paar fractievergaderingen meegemaakt en het valt me op dat de sfeer uiterst collegiaal is. Dat zit wel goed”. De expertise die ze meebrengt, doet de rest, denkt de nieuwkomer onder de democraten. „Zolang D66 bestaat, heeft er nog nooit iemand uit het Rijnmondgebied in de kamerfractie gezeten. Ik ben de eerste en ik denk dat ik daarom iets toevoeg aan de kennis over dat gebied. Ik krijg dan waarschijnlijk ook ruimtelijke ordening in mijn pakket”.

Momenteel houdt Ravestein zich een groot deel van haar tijd onledig met het lezen van dossiers over ruimtelijke ordening. Want over een paar dagen begint het echte werk en, zo wil aanstaand D66-kamerlid Ravestein wel onthullen, „ik moet me natuurlijk nog waarmaken”.

Andere nieuwkomers
in de Kamer:
Siem Buijs (CDA)
Judith Belinfante (PvdA)
Jan de Wit (SP)
C. G. van der Staaij (SGP)