Van de Breevaart bij FVD: Politieke elite bedreigt joods-christelijke cultuur
Politieke elites zijn een bedreiging voor de laatste restanten van de joods-christelijke cultuur. Dat betoogde onderzoeker dr. Hans van de Breevaart vrijdagavond tijdens een besloten lezing voor de jongerenafdeling van FVD.
„De elites zijn bezig een agenda uit te voeren, die desastreus is voor alles waar het cultuurchristendom voor staat”, zette de historicus uiteen in een kelderzaaltje onder het FVD-partijkantoor in Amsterdam.
Het christendom heeft de cultuur volgens hem kunnen beïnvloeden dankzij het geloof in Gods goede schepping en de overtuiging dat de mens de natuurlijke grondstoffen daarin op een verantwoorde manier tot ontwikkeling mag brengen. Mede daaruit is de vrije markteconomie ontstaan, stelde Van de Breevaart.
Als derde element dat van invloed is geweest, noemde hij de deugd van de nederigheid. „Het christelijk geloof is doordrenkt van de gedachte dat iedereen fouten maakt. Iedereen laadt in zijn leven een zekere mate van schuld op zich en iedereen moet vergeven worden, wil er sprake zijn van herstel, ook al voelt hij of zij de behoefte daartoe niet.”
Ook koningen waren daaraan onderworpen, stelde Van de Breevaart met verwijzing naar de terechtwijzing van koning David door de profeet, na Davids overspel met Bathseba.
Natiestaat
De gedachte van een overheid die in beginsel feilbaar is, werkte ook door in de staatkundige verhoudingen, aldus Van de Breevaart. Daarbij denkt hij niet zozeer aan de democratie of de rechtsstaat, maar aan de natiestaat. Hij omschreef die als het enige politieke niveau waarop mensen in vrijheid kunnen leven. „Alleen in de natiestaat blijven machthebbers zich tegenover het volk verantwoorden en kunnen ze democratische legitimiteit verwerven. Zodra ze op wereldniveau gaan opereren, is dat een illusie.”
Poetin
In zijn lezing probeerde Van de Breevaart vooral uiteen te zetten hoe „globale elites”, zoals het World Economic Forum (WEF), de joods-christelijke cultuur bedreigen. Zij doen dat volgens hem door de burger een collectief schuldgevoel aan te praten. „Problemen, zoals klimaatproblemen, worden opgeblazen tot proporties, waaraan alleen wij als collectief schuld hebben. En de enige manier om die schuld af te betalen, is niet om door God of door onze naaste vergeven te worden, maar door de politieke WEF-agenda te volgen. Die schrijft de oplossing voor. En daarmee meet die elite zich dus aan te weten wat de manieren zijn waarop wij van onze schuld kunnen afkomen. Waarbij zij ook nog eens een keer claimen dat zij part noch deel hebben aan die schuld.”
Hij richtte zijn pijlen mede op de in 2015 door de VN vastgestelde, duurzame ontwikkelingsdoelen. Eén daarvan gaat over het klimaat. Het beleid dat daaruit voortvloeit, noemde hij desastreus. „De belofte is dat de apocalyptische toekomstscenario’s die ons voorgespiegeld worden afgewend kunnen worden. Maar dat beleid betekent wel een zodanige herverdeling dat hele economische sectoren gebukt gaan onder lastenverzwaringen en hoge energieprijzen of zelfs vernietigd dreigen te worden. Poetin krijgt daar nu de schuld van, maar het is voor een groot deel het gevolg van het gevoerde klimaatbeleid.”
Politieke partijen moeten ten strijde trekken tegen „de Great Reset” die burgers de hemel op aarde belooft en eindigt in een totalitair regime, stelde Van de Breevaart. Daartoe moeten ze zich sterk maken voor het behoud en de revitalisering van de joods-christelijke traditie. „Die was fantastisch en in de wereldgeschiedenis ongekend”, zo rondde hij af.
De spreker, die verbonden is aan het Wetenschappelijk Instituut van de SGP, sprak zijn betoog op persoonlijke titel uit.