Binnenland
Nationaal Schoolontbijt wil kinderen het hele jaar ontbijt geven

Het Nationaal Schoolontbijt wil alle basisschoolkinderen die dat nodig hebben het hele jaar door ontbijt gaan aanbieden. Dat meldt de organisatie op de eerste dag van het evenement, waar deze week 400.000 kinderen van zo’n 2000 scholen aan meedoen. Vanwege de stijgende armoede in Nederland wil de organisatie kinderen op een meer structurele manier helpen.

ANP

Eind deze maand moet een platform worden gelanceerd. Daar kunnen basisscholen zich aanmelden voor ontbijtpakketten. Dat is ook de manier waarop scholen mee kunnen doen aan het jaarlijkse evenement, maar het Nationaal Schoolontbijt wil dit systeem nu structureel beschikbaar maken.

De bedrijven uit de voedingsindustrie die meedoen aan het Nationaal Schoolontbijt leveren de ontbijtproducten, maar voor de overige kosten moet nog subsidie gevonden worden. Het gaat om zaken als de verpakkingen van de ontbijtjes en logistieke kosten. Het Nationaal Schoolontbijt vraagt bedrijven om mee te helpen, maar roept ook de overheid op om bij te springen. Hoeveel geld precies nodig is valt volgens Sandra Pluim van de organisatie nog niet te zeggen. Dat is mede afhankelijk van de bedrijven die zich mogelijk nog vrijwillig zullen melden.

Volgens Pluim bereiken haar organisatie steeds meer geluiden over kinderen die zonder ontbijt naar school gaan als gevolg van armoede. „Kinderen vallen in slaap in de klas en kunnen zich niet goed concentreren. Armoede brengt schaamte met zich mee, waardoor sommigen een drempel voelen om eten bij de Voedselbank op te halen.” Het initiatief van het Nationaal Schoolontbijt moet ervoor zorgen dat alle kinderen met een gezond ontbijt in hun maag aan de schooldag kunnen beginnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer