Cultuur & boeken
Leestips: Boekhandelaar Pleun-Jan Heistek kiest drie boeken

Boekhandelaar Pleun-Jan Heistek uit Goudswaard tipt drie boeken. Bijbelse vertellingen van Ryle, het levensverhaal van de eerste zwarte predikant van Amerika en een jeugdboek over de Spaanse griep.

Boekhandelaar Pleun-Jan Heistek uit Goudswaard. beeld RD, Anton Dommerholt
Boekhandelaar Pleun-Jan Heistek uit Goudswaard. beeld RD, Anton Dommerholt

Vertellingen van Ryle

In ”Vroeg de Heere zoeken” (uitg. Den Hertog; € 12,50) staan acht vertellingen uit de Bijbel. De Engelse predikant J. C. Ryle heeft ze lang geleden gehouden. De verhalen –met titels als ”Spelende jongens en meisjes”, ”Vroeg de Heere zoeken”, ”De twee beren” en ”Niet meer huilen!”– zijn geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder. Ryle zegt: „Onthoud dat ik graag wil dat jullie allemaal gelukkige kinderen zullen zijn. En om gelukkig te zijn, moet je de Heere Jezus Christus liefhebben.” Bij iedere vertelling staan een paar vragen. Die helpen om het verhaal te onthouden.

Zwarte predikant

Het was de wens van John Marrant dat de genadige handelingen van de Heere met hem uitgegeven zouden worden. John Marrant (1755-1791) kwam op 13-jarige leeftijd tot bekering onder de prediking van George Whitefield. Eens mans vijanden zijn zijn huisgenoten. Dat ondervond Marrant ook. Hij vluchtte de wildernis in. Later werd hij de eerste zwarte predikant van Amerika. Na een korte pelgrimstocht kwam hij Thuis. William en John Gadsby schrijven in hun voorwoord in ”De dakloze zwerver” (uitg. De Banier; € 14,95): „We zouden ons erg vergist hebben als er een ware gelovige is die er spijt van heeft dat hij dit boek gekocht heeft.”

Spaanse griep

De school is dicht. De kerk houdt geen diensten meer. Veel jonge mensen, kinderen nog, sterven. Zo was het in 1918, toen de Spaanse griep heerste in Nederland. Ook in de veengebieden van Drenthe en Groningen slaat de ziekte hard toe. De vader en de broer van Koene sterven. Armoede staat voor de deur. En dan wordt Koene zelf ook ziek. Als Ada Schouten-Verrips in ”Veenkind” (uitg. Gebr. Koster; € 12,90) over deze tijd vertelt, lijkt het net of je er zelf bij bent. Dit verhaal laat zien dat je altijd voorbereid moet zijn om te sterven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Leestips

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer