Recept: Gevulde soep met witte kool
Het dagelijks leven is in korte tijd een stuk duurder geworden, dat zal niemand ontgaan. En het valt te vrezen dat het voorlopig alleen nog maar erger wordt. Helaas geldt ook voor verse groente en fruit dat de prijzen de pan uit rijzen.
Appels, bijvoorbeeld, zijn naar mijn idee al maanden behoorlijk duur. De komst van de nieuwe oogst lijkt daar vooralsnog niet veel aan te veranderen.
Prijzen laten opeens ook heel merkwaardige uitschieters zien. Een paar weken geleden moest ik voor een Hollandse komkommer bijna 2 euro betalen. Midden in de zomer! Gewoonlijk krijg je er dan drie mee voor 1 euro. De verklaring van de verkoper was dat het in kassen simpelweg te heet was voor komkommerplanten. Dat klinkt plausibel. Maar ik dacht bij die prijs ook: dat belooft weinig goeds voor het aanbod in de winter.
Alle reden om de aandacht eens te richten op groenten die gewoon in de volle grond in Nederland worden verbouwd. Witte kool, bijvoorbeeld. Eigenlijk altijd een voordelige keuze, maar niet bepaald de populairste groente in de keuken. Terwijl je er best veel kanten mee uit kunt. Je kunt witte kool fijngesneden als rauwkost eten, of roerbakken, of stoven. Ik maakte er een gevulde soep mee, met veel groenten en als minder bekende smaakmaker kummel of karwijzaad. Dat combineert goed met kool, aardappel en rookworst.