Sliedrecht leent eigen pand uit voor opvang
De gemeente Sliedrecht neemt het dringend beroep op gemeenten om asielzoekers te huisvesten erg letterlijk; om de volle opvangcentra te ontlasten, stelt ze haar eigen gemeentekantoor beschikbaar.
Burgemeester Jan de Vries presenteerde dit plan twee weken terug aan de gemeenteraad, de direct omwonenden en aangrenzende bedrijven. Deze week is het al zover: maximaal vijftig mensen, naar verwachting uit Syrië, Eritrea en Afghanistan, krijgen tijdelijke noodopvang aangeboden in het Gemeentekantoor aan de Industrieweg in Sliedrecht. De gemeente heeft aangegeven bij voorkeur gezinnen op te vangen.Qua aantal asielzoekers, en het hiermee samenhangende werk, noemt De Vries het maximum van vijftig personen „verantwoord en passend” bij de schaal van zijn gemeente. „We hebben allemaal de mensonterende beelden gezien van de asielzoekers die in Ter Apel in de buitenlucht moesten overnachten. Nederland heeft te maken met een crisis in de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Om die reden, en uit solidariteit met andere gemeenten, wil de gemeente Sliedrecht haar verantwoordelijkheid nemen met deze tijdelijke humane eerste opvang in ons Gemeentekantoor.”
Waarom daar?
De Vries: „Door bijvoorbeeld geen gebruik te maken van een van onze sporthallen voorkomen we allerlei aanpassingen die de noodopvang daar van verenigingen en scholen zou vragen. Er komt al veel op onze gemeente en op onze inwoners af. Na een uitgebreide analyse hebben we daarom de begane grond van het gemeentekantoor voor de crisisnoodopvang bestemd. Dit deel van het complex gebruikten we enkel voor overleggen, en stond in afwachting van een verbouwing grotendeels leeg. Hierdoor hoeven andere gebruikers ervan nu geen alternatief voor hun activiteiten te zoeken”
Was er veel te verbouwen?
„De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft twee weken de tijd genomen voor enkele aanpassingen en de inrichting, zonder grote verbouwingen. De opvang wordt sober. Er staan bedden, douches, toiletten, een eetzaal en een recreatieruimte. Daarnaast hebben de asielzoekers een beperkte buitenruimte voor frisse lucht, waar ook de aanwezige kinderen kunnen spelen.”
Wat merken kantoorgebruikers en omwonenden ervan?
„Het werk van onze medewerkers, onze huurders en de dienstverlening aan onze inwoners kan gewoon doorgang vinden. Omdat we de crisisnoodopvang op ons eigen terrein realiseren, kunnen wij de veiligheid goed waarborgen. Ook de mogelijke gevolgen voor de omwonenden en bedrijven op en rond de Industrieweg zullen hierdoor naar onze verwachting relatief beperkt blijven.”
Hoe lang gaat het duren?
„De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft met het Veiligheidsberaad afgesproken dat de crisisnoodopvang uiterlijk 1 januari 2023 wordt beëindigd. Onze opvanglocatie blijft daarom ook uiterlijk tot en met 31 december 2022 beschikbaar. De hierbij gemaakte kosten krijgen wij volledig vergoed door de betrokken uitvoerings organisaties zoals het COA en de IND.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws