Opvang asielzoekers in Biblebelt blijft achter
Zeven op de tien gemeenten in de Biblebelt heeft de afgelopen tien jaar geen langdurige opvanglocatie voor asielzoekers gehad. Voor alle Nederlandse gemeenten is dat cijfer ruim lager, namelijk 56 procent.
Het gaat bij deze cijfers om een asielzoekerscentrum (azc) of een noodopvanglocatie. De gegevens zijn afkomstig van RTL Nieuws die ze bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft opgevraagd.
Het gaat om 22 gemeenten in de Biblebelt die geen opvanglocatie voor vluchtelingen hebben geopend. Negen gemeenten deden dat wel. Rijssen-Holten, Kampen, Ede, Krimpen aan den IJssel en Ermelo boden in de afgelopen jaren reguliere opvang. Nunspeet, Oldebroek, Putten en Goeree-Overflakkee noodopvang.
Het Reformatorisch Dagblad spreekt van een Biblebeltgemeente als de ChristenUnie en SGP samen minimaal 20 procent van de stemmen hebben gehaald bij de laatstgehouden Tweede Kamerverkiezingen.
RTL-nieuws geeft aan dat gegevens van locaties die na 1 september zijn geopend, ontbreken in het overzicht. Gemeenten die crisisnoodopvang aan asielzoekers hebben geboden, zijn ook niet meegenomen, omdat die opvang slechts voor zeer korte duur is, enkele dagen tot hooguit een week. Tenslotte is ook de huisvesting van statushouders en de opvang van Oekraïense vluchtelingen buiten beschouwing gelaten. „De reden daarvoor is dat er op dit moment, maar ook bij de asielcrisis in 2015, vooral een tekort was aan locaties voor langdurige opvang van asielzoekers”, aldus RTL-nieuws.
Deskundigen stellen in het Nederlands Dagblad (ND) dat het lastig is om een directe relatie te leggen tussen de politieke kleur van een gemeente en de bereidheid tot het huisvesten van asielzoekers. Er zijn ook andere mogelijke verklaringen zoals de omvang van een gemeente.
Maar het ND stelt op basis van eigen onderzoek naar deze thematiek: „De verschillen op basis van politieke kleur worden niet ongedaan gemaakt door het verschil in grootte van gemeenten. Vergelijk je gemeenten van vergelijkbare grootte met elkaar, dan staan coalities met de SGP nog steeds onderaan.”
Behalve de beperkte opvang in de Biblebelt valt op dat met name het noorden van Nederland veel doet en het westen achterblijft. Staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie zegt in een reactie op het onderzoek: „We moeten ervoor zorgen dat ook het westen z’n verantwoordelijkheid pakt.”
Wat verder nog opvalt aan het overzicht is dat de 25 armste gemeenten van Nederland veel vaker (88 procent) een opvanglocatie voor asielzoekers hebben dan de 25 rijkste gemeenten (12 procent).
Het tekort aan opvangplaatsen is enorm. Dit jaar moeten er nog 18.500 extra plekken worden gevonden.