Binnenlandin de schijnwerpers

In historisch uniform naar herdenking Slag om Arnhem

De voertaal is voornamelijk Engels en de kleuren overheersend groen, bruin en paars. Het verzamelterrein van reënacters in Oosterbeek stroomde donderdag vol. Ze spelen de Slag om Arnhem na.

Gert Janssen
16 September 2022 11:12
Adriaan van Hemert tussen zijn verzameling. Hij houdt zijn Lee-Enfield geweer in zijn handen. beeld VidiPhoto
Adriaan van Hemert tussen zijn verzameling. Hij houdt zijn Lee-Enfield geweer in zijn handen. beeld VidiPhoto

Tot en met zondag herdenkt Oosterbeek en omgeving de mislukte Slag om Arnhem. Ongeveer 200 deelnemers uit zo’n zes Europese landen hebben zich aangemeld. Vaak met hun historische voertuig. Vooral Engelse jeeps, de Willys, zijn prominent aanwezig. Voor hun eigenaren vormt zaterdagmiddag de Race to the Bridge het jaarlijkse hoogtepunt. Een van de deelnemers zonder transportmiddel is de 72-jarige Adriaan van Hemert uit De Bilt. Hij rijdt mee met anderen.

Wat bezielt iemand om in een uniform uit de Tweede Wereldoorlog rond te lopen?

„Het is een eerbetoon aan de Airborneveteranen die hier in september 1944 hebben gevochten. Met één van hen, die tot hetzelfde regiment behoorde als waarvan ik het uniform draag, heb ik nog regelmatig contact.”

Wanneer bent u begonnen met verzamelen en waarom juist een Brits uniform?

„Via de jaarlijkse Airborne Wandeltocht en een bezoek aan het Airbornemuseum in Oosterbeek, zo’n veertig jaar geleden, ben ik geïnteresseerd geraakt in de King’s Own Scottish Borderers, onder andere door hun band in het verleden met de Schotse Covenanters. Het 7e bataljon behoorde tot de glider-infanterie en had als taak op de Ginkelse heide de tweede aanvalsgolf van Engelse parachutisten veilig te stellen.”

Hoe autheniek is het uniform dat u draagt?

„De meeste uniformstukken zijn origineel, zoals ook het onklaar gemaakte Britse Lee-Enfield geweer.”

Wat adviseert u iemand die ook militair reënactment wil gaan doen?

„Zoek een coach bij een reënactmentvereniging. Die adviseert je welke spullen je moet aanschaffen en waar je dat het best kunt doen. Houd wel rekening met een flinke investering. Een compleet uniform, zelfs nagemaakt, kost al snel zo’n duizend euro. Toen ik begon met verzamelen waren militaria nog enigszins betaalbaar. Dat is inmiddels wel veranderd.”

Hoe verklaart u de grote publieke belangstelling voor de Slag om Arnhem?

„Er was hier in een relatief klein gebied nauw contact tussen burgers en Airborne-militairen tijdens de gevechten. Na de oorlog is die band gebleven en overgegaan van ouders op kinderen.”

In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer