Buitenlandoorlog oekraïne

Poetins eigen district klaagt hem aan

Districtbestuurders uit Sint-Petersburg en Moskou nemen Vladimir Poetin onder vuur. Zij hebben een verzoek bij het Russische parlement ingediend waarin ze het ontslag van de president eisen op grond van hoogverraad.

14 September 2022 15:30
De Russische president Vladimir Poetin tijdens een ontmoeting met politieke leiders van de Russische Doema, eerder dit jaar. beeld EPA, Alexei Nikolsky
De Russische president Vladimir Poetin tijdens een ontmoeting met politieke leiders van de Russische Doema, eerder dit jaar. beeld EPA, Alexei Nikolsky

De lokale politici weten dat hun poging kansloos is. „De leden van de Doema, het Russische parlement, zullen niet in tranen uitbarsten en de speciale militaire operatie zal niet onmiddellijk worden beëindigd”, zei Nikita Juferev deze week tegen het Duitse magazine Stern in een interview.

De partijloze Juferev is een van de initiatiefnemers die van mening is dat Poetins optreden schadelijk is voor de toekomst van zijn Rusland en zijn burgers. Ze beschuldigen hun president van hoogverraad omdat door zijn ”speciale operatie” jonge burgers worden gedood of invalide worden. Met andere woorden, hij berooft Rusland van zijn arbeidskrachten.

Waarom een verzoek indienen als die weinig kans van slagen heeft? Juferev: „Dergelijke pogingen doen iets met de mensen. Er zijn volgelingen van Poetin die niet helemaal van hem overtuigd zijn. Misschien kunnen wij ze met argumenten ertoe bewegen Poetin en zijn daden niet langer te steunen.”

![18598707.JPG](https://erdee-prod-bucket-s3-001.ams3.digitaloceanspaces.com/18598707_7588d1211b.JPG =400—Nikita Juferev. beeld Stern—

Retoriek

Het verzoek van Juferev en zijn medestanders komt niet uit de lucht vallen. Al direct na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari wilden zij in het district Smolninskoje een anti-oorlogsbijeenkomst organiseren. De vergadering werd wegens het heersende coronavirus geweigerd. „Blijkbaar is er geen corona als je voor de oorlog 
betoogt, want die demonstratie werd gewoon toegestaan”, aldus Juferev.

Juferev en de andere lokale bestuurders lieten het er niet bij zitten. Uiteindelijk brachten ze vorige week woensdag in de raad het voorstel in stemming dat de Doema vraagt Poetin uit zijn ambt te ontheffen. Van de tien aanwezige lokale politici stemden er zeven voor.

In het voorstel bedienen de bestuurders zich van Poetins retoriek. Juferev: „Dan zijn de woorden ook voor zijn volgelingen begrijpelijk.” In het interview met Stern noemde hij enige voorbeelden. „Poetin zegt dat de NAVO Rusland bedreigt. Dus zeggen wij: Kijk toch! Als gevolg van de beslissing van de president wordt de landsgrens tussen de NAVO-lidstaten en Rusland verdubbeld als Finland toetreedt tot het bondgenootschap.”

Hetzelfde gebeurde met Poetins argumentatie Oekraïne te willen demilitariseren. „Sinds het begin van de militaire operatie heeft Oekraïne wapens met een totale waarde van 38 miljard dollar ontvangen.”

Juferev verwacht niet direct resultaat van zijn actie. „Een meerderheid van de Doema zal ons niet steunen, maar Poetins macht begint af te brokkelen.” Dat de groep van zeven succes heeft, blijkt uit dat afgevaardigden van districten uit de hoofdstad Moskou sinds deze week eveneens openlijk Poetin oproepen af te treden.

De lokale politicus weet dat de autoriteiten hem in de gaten houden. Daarom opereert hij uiterst voorzichtig. Zo heeft hij in het voorstel geen termen gebruikt die de Russische wet verbiedt. Nergens spreekt hij over oorlog, maar het is steeds de speciale militaire operatie. In het interview met Stern kiest hij zorgvuldig zijn woorden, want „we worden afgeluisterd.”

Zijn initiatief is niet in strijd met de Russische grondwet, benadrukte Juferev. „De procedure voor het afzetten van een president is vastgelegd in de grondwet. Ook de aanklacht wegens hoogverraad staat de wet toe.”

Opgegroeid

Juferev rekende in het interview erop dat hij en zijn medestanders voor de rechter zouden worden gedaagd. Dat is inmiddels gebeurd wegens het in diskrediet brengen van de strijdkrachten. De Britse krant The Telegraph berichtte dinsdag dat de afgevaardigden zijn beboet. De hoogte van de geldstraf is niet bekend. In het gesprek met Stern zei Juferev dat hij was voorbereid op een boete: „Dat is het waard.”

De afgevaardigde is tevreden met alle aandacht. „Het blijkt dat het bestuur van Sint-Petersburg de toestand in de stad niet onder controle heeft. Daardoor heeft men morele schade opgelopen. De stadsbestuurders zullen proberen de zaak glad te strijken door iemand te straffen. Vooral omdat ons district symbolische waarde heeft. Poetin is hier namelijk opgegroeid. Hij is een kind van het district Smolninskoje.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer