Britten in rouw na overlijden van moeder des vaderlands
Het Britse rijk is in rouw. Het overlijden van koningin Elizabeth II kwam toch nog plotseling. Deze vrijdag spreekt koning Charles III het volk toe en herdenkt het parlement de Queen. Intussen zijn de voorbereidingen voor de begrafenis in volle gang.
Duizenden mensen rouwden donderdag bij Buckingham Palace, het koninklijk paleis in Londen. Daar wachtte al een menigte op nieuws nadat bekend werd dat artsen zich zorgen maakten over de gezondheid van de hoogbejaarde vorstin. Toen het bericht van haar overlijden kwam, waren velen in tranen.
Een verslaggever in rouwkleding maakte het overlijden bekend via omroep BBC. Premier Liz Truss, eveneens in het zwart, hield een toespraak voor haar ambtswoning. Truss’ benoeming was afgelopen dinsdag het laatste werk dat de 96-jarige vorstin deed. De nieuwe minister-president reisde daarvoor af naar Balmoral Castle, het Schotse zomerverblijf van de koningin.
Daar kwamen prins Charles en zijn vrouw Camilla en prinses Anne naartoe toen duidelijk werd dat het niet goed ging met hun moeder. Prins Andrew, prins Edward en zijn vrouw Sophie en prins William arriveerden niet op tijd om afscheid te kunnen nemen. Anderhalf uur na het overlijden van koningin Elizabeth kwam ook prins Harry aan bij Balmoral Castle. Vanaf het vliegveld van Aberdeen is het ruim een uur rijden naar het kasteel.
Volkslied
Toen na het overlijden van het staatshoofd de vlag op Buckingham Palace halfstok ging, zongen mensen spontaan het volkslied, in twee variaties: zowel ”God save the Queen” voor Elizabeth als ”God save the King” voor haar oudste zoon, nu koning Charles III.
Twee lakeien bevestigden het officiële overlijdensbericht op het hek voor het paleis. De Britten zagen het als bijzonder dat vlak na het overlijden van de koningin regenbogen te zien waren boven Windsor Castle en Balmoral Castle, terwijl boven Buckingham Palace zelfs een dubbele regenboog stond.
Bij het paleis en de kastelen legden mensen bloemen. Dat gebeurde ook bij Holyroodhouse in Edinburgh, de officiële Schotse residentie van de koninklijke familie. Het Verenigd Koninkrijk houdt een periode van nationale rouw tot aan de uitvaart van het staatshoofd.
Verlichting uit
In de Britse ambassade in Den Haag, waar ook bloemen werden gelegd, is deze vrijdag een condoleanceregister geopend.
De burgemeester van Parijs maakte donderdagavond bekend dat de verlichting van de Eiffeltoren werd uitgezet „om koningin Elizabeth te eren.” Ook de verlichting van de London Eye, het beroemde reuzenrad aan de Theems in Londen, werd gedoofd. Het Empire State Building in New York kleurde vorstelijk paars en zilver, zoals in juni ook gebeurde tijdens de viering van het zeventigjarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth.
Haar overlijden is wereldwijd voorpaginanieuws. In Engeland schreef The Sun: „We hebben van u gehouden, mevrouw.” En The Daily Star: „U deed uw plicht.” The Mirror schreeft op de voorpagina bij een afbeelding van Elizabeth: „Dank u.” The Daily Telegraph zette bij diezelfde foto de tekst: „Verdriet is de prijs die we betalen voor liefde.”