Binnenland
Jaaropening Pieter Zandt: „Naastenliefde als bewijs van geloof”

Op acht locaties hield de Pieter Zandt scholengemeenschap maandagavond de opening van het schooljaar rondom het thema ”Wie maakt het verschil?”

Johan van Arnhem
30 August 2022 10:18

In de Hersteld Hervormde kerk van Staphorst hield ds. A.C. Uitslag, christelijke gereformeerde predikant te Urk en lid van de Raad van Toezicht van de school, de meditatie naar aanleiding van de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

Volgens de predikant wordt een christen niet in de eerste plaats gekenmerkt door bidden, bijbellezen, zingen of een net leven, maar door zijn omgang met de naaste. „Een leerling van een reformatorische school is dus te herkennen aan goed burgerschap, tevens een van de kernmissies van de Pieter Zandt. Er mag van ons verwacht worden dat er oog is voor de naaste in nood, veraf en dichtbij.”

Vluchteling

Dit betreft volgens de predikant een naastenliefde vanuit verbondenheid aan de Heere. Die liefde moet gericht zijn op iedereen die op onze weg geplaatst wordt. De predikant betrok hierbij Mattheüs 25. „De werken van barmhartigheid blijken van groot gewicht in het laatste oordeel. Niet als grond van de zaligheid, maar als bewijs van het geloof. Wie bij een geopende Bijbel leeft, kan niet neerbuigend spreken over mensen aan de onderkant van de samenleving, zoals vluchtelingen en criminelen,” aldus de predikant. Dat begint volgens hem dichtbij, in de klas, waar misschien leerlingen gepest, buitengesloten of vergeten worden. „De Heere Jezus Zelf kwam als geen ander op voor de afgeschrevenen. Dat begreep de godsdienst niet, maar een kind van God weet beter. Dan kun je het ook op school niet verkroppen dat iemand aan zijn lot wordt overgelaten.”

Ds. Uitslag noemde de Heere Jezus de Arme en de Afgeschrevene bij uitstek. „Hij had geen veilige plek, leed honger en dorst en hing naakt aan het kruis. Zo verwierf Hij als grote Hulpverlener de zaligheid voor verlorenen.”

Fietsen

Locatiemanager E. Spaan van de vestiging Staphorst maakte met praktijkvoorbeelden duidelijk hoe mensen voor een ander het verschil kunnen maken in het leven. Ook docenten en leerlingen kunnen voor elkaar het verschil maken bij de start van het schooljaar. „Maar de vraag is ook: Hoe kun jíj het verschil maken? Door bijvoorbeeld anderen te helpen of eens met iemand mee te fietsen.”

Ook ouders riep hij op het verschil te maken voor hun kind. Niet in materiële zaken, maar door aanwezigheid, betrokkenheid, een eerlijk gesprek en door het gebed. Het halen van goede cijfers is volgens Spaan niet het belangrijkste in het onderwijs. „Wat vraagt God van ons, wie zijn wij en van Wie zijn wij?”

Mobieltjes

Leerlingen moeten volgens de locatiemanager leren dienstbaar te zijn in de samenleving. De school is daarvoor een oefenplaats. Bovenal noodzakelijk noemde Spaan dat wat dinsdag ook op de publicatieborden in de school zal staan: „Mijn zoon, mijn dochter, geef Mij je hart.”

De locatieleider kondigde nog af dat het gebruik van een mobiele telefoon op de vestiging Staphorst niet meer toegestaan is. De telefoon blijft thuis of in de kluis, zo luidt de regel. Ook werd stilgestaan bij het verongelukken van twee oud-leerlingen in de afgelopen vakantie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Naastenliefde

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer