Bezint eer ge begint. Met dit spreekwoord begon lerend ouderling A. J. van Wingerden zijn toespraak tijdens de jaaropening van het Van Lodenstein College in Barneveld. „Denk eerst aan je ziel en dan pas aan al het andere.”
Het thema van de zes jaaropeningen van het van Lodenstein College was ”Eerst nadenken”. Naast Barneveld waren er ook in Amersfoort, Ermelo, Opheusden, Veenendaal en Zeist jaaropeningen van de middelbare school.
In Barneveld sprak eerst voorzitter College van Bestuur W. J. de Potter. Hij vertelde over een leerling die ooit meedeed aan een challenge om zo lang mogelijk onder water te blijven. Het werd zijn dood. „Hoe duidelijk komt hier naar voren dat het belangrijk is dat je eerst nadenkt voordat je wat doet.”
Het is volgens De Potter van groot belang dat je tijd neemt om na te denken. „Door de vele prikkels die we krijgen, gunnen we ons niet genoeg tijd om na te denken. Daar doen we onszelf, maar bovenal de Heere mee te kort. Neem stille tijd voor God, zet het in je tijdschema. Daniël is ons voorbeeld in de Bijbel. Hij bad op drie gezette tijden per dag.”
De Potter vroeg zich af of Adam en Eva in het paradijs goed nagedacht zouden hebben voordat zij van de boom der kennis des goeds en des kwaad aten. „Zouden ze nagedacht hebben over de verschrikkelijke gevolgen die hun daad zou hebben?
Maar de Heere heeft ons niet aan ons lot overgelaten. Hij heeft Zijn Zoon naar de aarde gestuurd om zondaren op te zoeken. Mensen die niet nadenken en zich slecht concentreren. Ben jij al zo’n zondaar?”
Van Wingerden, lerend ouderling in de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Lienden, haakte in op het voorbeeld van het dodelijke ongeluk dat De Potter gaf. „Als we niet goed nadenken kunnen we in ons enthousiasme te snel een beslissing nemen waarvan de gevolgen soms niet te overzien zijn. Kort beraad, lang berouw. Daarom: bezint eer gij begint.”
Van Wingerden hield een korte meditatie over de gelijkenis van de rijke dwaas, naar aanleiding van Lukas 12:13-21. „Soms heb je van tevoren wel ergens goed over nagedacht, maar ben je toch het belangrijkste vergeten. Zo was het ook met deze rijke man. Hij was schatrijk, maar tegelijkertijd ook nameloos arm. Hij was aan het nadenken, hij was toekomstgericht bezig, maar hij had de Heere niet nodig. Hij vroeg Hem niet om raad, maar was alleen op zichzelf gericht.”
De lerend ouderling vroeg de aanwezigen waar zij druk mee zijn. „Alleen met de dingen van de wereld? Vergeet toch je ziel niet! Als het nu voor jullie vannacht eens sterven wordt, zou dat dan kunnen? Ben je dan bereid om God te ontmoeten? Alleen als je het ware leven der genade mag hebben, heb je toekomst.”
Van Wingerden haalde het wachtwoord der hervormers van Robert Murray M’Cheyne aan: „Dat dit de belangrijkste vraag in jouw leven zou mogen zijn: Hoe zult gij rechtvaardig verschijnen voor God? De Heere noemt een ieder die niet denkt aan zijn arme ziel een dwaas. Denk daarom eerst aan je ziel. Buig elke dag je knieën voordat je naar school gaat. Verwacht alles van de Heere.”
De lerend ouderling ging in op de vraag of de Heere ook in scholieren werkt. „Ja, zoals Hij jonge mensen uit het leven wegneemt, zo bekeert de Heere ook jonge mensen. Jezus Christus wilde arm worden, opdat arme zondaren rijk zouden worden door Zijn armoede. Daarom: bezint eer gij begint.”