Binnenland
Van der Burg bezig met extra opvanglocatie in buurt Ter Apel

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid) is „volop bezig” met een tijdelijke extra opvanglocatie in de buurt van Ter Apel. Daar zouden asielzoekers voor korte tijd opgevangen kunnen worden als ze niet meteen terechtkunnen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De afgelopen tijd sliepen telkens honderden mensen buiten, omdat er geen ruimte was voor alle nieuwkomers. De afgelopen nacht ging het om 700 mensen, het hoogste aantal tot nu toe.

ANP
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid). beeld ANP, Phil Nijhuis
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid). beeld ANP, Phil Nijhuis

„Het kan echt niet wat we nu zien”, zegt Van der Burg daarover, na kabinetsberaad over de begroting. Hij voert nu gesprekken met gemeenten over zo’n tijdelijke opvangplek, die burgemeester Koen Schuiling van Groningen eerder deze week voorstelde. Deze locatie moet niet in Ter Apel zelf komen, want het dorp is al overbelast, maar in een gemeente die niet te ver weg ligt.

De bedoeling is dat mensen die zich willen aanmelden voor een asielprocedure, eerst even naar de nieuwe locatie gaan als het aanmeldcentrum te vol is. Ze kunnen daar slapen en worden daarna overgebracht naar Ter Apel. De bewindsman weet niet zeker of het lukt. „Ik hoop het, maar voor verwachten heb ik iets meer nodig.”

Van der Burg blijft ook positief gestemd over de hulp van andere gemeenten om (meer) asielzoekers op te vangen, waar hij al maanden mee bezig is. De doorstroom vanuit Ter Apel naar asielzoekerscentra stokt, omdat er daar te weinig plekken zijn. Door een tekort aan woningen, lukt het niet om statushouders tijdig in gewone woningen te plaatsen.

Veel gemeenten en burgemeesters doen volgens de staatssecretaris al veel. Maar het is te weinig, er moet snel een oplossing komen voor de mensen die buiten slapen, vindt hij. Van der Burg begrijpt ook dat inwoners van Ter Apel gaan protesteren. „Zij hebben ongelooflijk veel last, niet alleen van wat er nu gebeurt, maar ook door de manier waarover wij over Ter Apel spreken. Het is een mooi dorp.”

Van der Burg was dinsdagavond in Tubbergen, waar hij tijdens de raadsvergadering uitleg kwam geven over de aankoop van een hotel waar binnenkort asielzoekers opgevangen kunnen worden. Hij vond het zelf een goede bijeenkomst. Binnen vijf of zes dagen gaat de staatssecretaris in gesprek met het college van Tubbergen, waar de gemeente om heeft gevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer