Binnenlanddiscriminatie
Oud-leerlingen doen laatste poging om Gomarus te vervolgen

Twee oud-leerlingen proberen de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem alsnog te laten vervolgen voor dwang en discriminatie vanwege hun homoseksuele geaardheid. Ze zijn het niet eens met de beslissing van het OM om af te zien van een rechtszaak tegen hun voormalige middelbare school.

1 August 2022 11:32
De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. beeld RD, Anton Dommerholt
De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. beeld RD, Anton Dommerholt

Marijn Baggerman (21) en Mace de With (20) beginnen daarom een zogeheten artikel 12-procedure tegen de Gomarus. Ze krijgen daarbij „juridische en emotionele ondersteuning” van homobelangenorganisatie COC, die onder meer een advocaat heeft geregeld.

Justitie constateerde in juni dat de Gorinchemse school zich schuldig maakt aan dwang en discriminatie en daarvoor ook strafbaar is. Uit strafrechtelijk onderzoek bleek dat er in 2016 een leerling door medewerkers van de school gedwongen werd om homoseksuele gevoelens te delen met ouders. De Gomarus zelf heeft dit altijd tegengesproken.

Strafvervolging kwam er niet, omdat de reformatorische school het beleid over de omgang met homoseksuele leerlingen en docenten inmiddels had aangepast en er geen incidenten van na 2016 bekend zijn.

De oud-leerlingen laten het er echter niet bij zitten. „We willen dat het voor de Gomarus duidelijk wordt dat het onacceptabel is wat ons is aangedaan”, legt Baggerman uit. Hij vindt het vervelend dat de school na de beslissing van het OM in een statement op de site opnieuw stelde dat er geen strafbare feiten hebben plaatsgevonden. „Een klap in mijn gezicht. Ik heb het er ook moeilijk mee dat we nooit excuses hebben gekregen.”

Baggerman wil ook voorkomen dat toekomstige leerlingen het „gevoel hebben dat de school niets heeft geleerd.” Verder zou strafvervolging volgens hem andere scholen een signaal geven dat „opsluiting van leerlingen en discriminerende beleidsvoering niet kunnen.” De oud-leerling ziet de juridische procedure als een „laatste redmiddel”, aangezien de aanklacht over dwang dit jaar verjaart. „Wij willen dat de rechter uitspraak doet over deze incidenten. Nu wordt dit bij voorbaat tegengehouden door het OM. Het is letterlijk nu of nooit.”

Gesprek

Directeur Chris Flikweert wijst er in een reactie op dat belanghebbenden het recht hebben om een dergelijke procedure aan te spannen. „Ik hield er al rekening mee.” Wel vindt hij het „vervelend voor alle betrokkenen” dat de zaak niet is afgedaan na het besluit van het OM. Over zijn verwachtingen wil hij bij voorbaat geen uitspraken doen. „We wachten de zaak af.”

De directeur vond het belangrijk om in het statement na de beslissing van het OM opnieuw te onderstrepen dat er in zijn ogen „geen strafbare feiten zijn gepleegd.” „Ik ben ervan overtuigd dat betrokkenen op school bij de gebeurtenissen in 2016 vanuit de beste intenties en goede bedoelingen het gesprek met de leerlingen zijn aangegaan.”

Eind vorig jaar had de Gomarus een gesprek met oud-leerlingen, onder wie Baggerman. De twee kijken daar verschillend op terug. Baggerman zegt dat hij met een „naar gevoel” wegging, omdat hij geen excuses kreeg en de school in een „slachtofferrol” kroop. Flikweert vond het een „goed gesprek”, waar volgens hem na afloop door beide partijen positief op teruggekeken werd.

De zaak dient op 24 augustus bij het Gerechtshof in Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gomarus

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer