Muziek
Beiaard Grote Kerk Den Haag mag blijven klinken

De automatische beiaard van de Grote Kerk in Den Haag mag blijven klinken. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist, meldt Omroep West.

Redactie muziek
Beiaardier Gijsbert Kok bij de beiaard van de Grote Kerk in Den Haag. beeld Gijsbert Kok
Beiaardier Gijsbert Kok bij de beiaard van de Grote Kerk in Den Haag. beeld Gijsbert Kok

Tientallen omwonenden hadden een procedure aangespannen om het automatische carillon te verbieden. De beiaard speelt dagelijks van 8.15 uur tot 21.00 uur elk kwartier een melodie van 30 of 35 seconden. Drie dagen per week gaat beiaardier Gijsbert Kok naar boven om een uur lang het carillon te bespelen.

Volgens de omwonenden zijn de klokken van het carillon sinds de renovatie in 2016 een stuk luider gaan klinken. Daarom spanden ze een procedure aan tegen de gemeente Den Haag om gedaan te krijgen dat het automatische deuntje ieder kwartier zou worden afgeschaft.

De Raad van State oordeelde echter, net als de rechtbank in Den Haag eerder, dat een carillon is uitgezonderd van de geluidsnormen die in het algemene Activiteitenbesluit staan. Het geluid van een carillon is muziek en is niet versterkt. Dan valt het onder de uitzonderingen waaronder bijvoorbeeld ook harmonieën en fanfares vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer