Buitenland
Russische exclave spreekt van handelsblokkade door Litouwen

Litouwen gaat volgens de gouverneur van Kaliningrad een groot deel van de import en export naar de Russische exclave blokkeren vanwege westerse sancties.

ANP

xHet zou volgens gouverneur Anton Alikhanov gaan om Russische producten die de exclave via het spoor in- en uitvoert. Kaliningrad bevindt zich tussen Polen en Litouwen in en ligt aan de Oostzee.

Gouverneur Alikhanov verspreidde een document dat de Litouwse nationale spoormaatschappij naar de autoriteiten in Kaliningrad zou hebben gestuurd. Daarin staat volgens hem dat de maatregel vanaf zaterdagnacht ingaat.

Alikhanov stelt dat de vermeende handelsblokkade gevolgen heeft voor zo’n 50 procent van de producten die de exclave vanuit Rusland en via Litouwen importeert. Het zou onder meer om bouwmaterialen gaan die op de sanctielijst staan. „Wij zien dit als een serieuze overtreding van het recht op vrije invoer in en uit de regio Kaliningrad”, zei Alikhanov in een verklaring.

De Litouwse regering heeft nog niet gereageerd op de uitspraken. Kaliningrad is een strategisch belangrijke plaats voor Moskou. Rusland heeft er een grote marinehaven die het hoofdkwartier is van de Baltische Vloot. In februari sloot Litouwen zijn luchtruim voor Russische vluchten naar Kaliningrad, waardoor commerciële toestellen moesten omvliegen over de Oostzee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer