Collega’s praten op een vrouwonvriendelijke manier over vrouwen
Sommige collega’s praten op een seksistische manier over vrouwen. Ik wil dat ze hiermee stoppen, want ik denk dan dat ze ook zo over mij praten. Hoe kan ik dat aanpakken?
Seksistische opmerkingen waren vroeger ook vervelend, maar ze werden door veel mensen normaal gevonden. Bijna niemand deed er iets tegen en vrouwen moesten ze lijdzaam ondergaan. Ik hoop dat christenen er anders mee omgingen, maar heb daar mijn twijfels bij. Mannen onder elkaar maakten vrouwonvriendelijke opmerkingen en een deel van hen deed dat ook waar vrouwen bij waren. „Lach maar mee”, werd er soms gezegd. Of: „Stel je niet aan, doe niet zo overgevoelig!” Gelukkig zijn de tijden, wat dit betreft, veranderd. De MeToo-beweging heeft daar sinds enige jaren een belangrijke bijdrage aan geleverd. Vrouwen wensen niet meer vernederd te worden door mannen, niet met hun woorden en niet door hun gedrag. Schuine grappen, subtiele of minder subtiele seksistische opmerkingen over vrouwen zijn nu onacceptabel. Dus uw vraag is helemaal terecht.
U geeft aan dat het genoemde mannengedrag in uw werkomgeving echter nog steeds doorgaat. Ik begrijp dat u niet zelf seksistisch benaderd wordt maar dat er zo over (andere) vrouwen gesproken wordt. U bent vervolgens bang dat deze mannen ook met een seksistische blik naar u kijken. Dat lijkt mij ook waarschijnlijk. Denk echter breed. U komt niet alleen in het geweer omdat u de kijk van mannen op u niet vertrouwt. Al zouden ze met u volledig correct omgaan, dan nog is het goed om het voor andere vrouwen op te nemen. Bovendien hebben de mannen zelf hulp nodig. Ja toch? Mannen die rare opmerkingen over vrouwen maken, hebben minderwaardigheidsgevoelens ten opzichte van vrouwen. Ze doen stoer maar zijn eigenlijk klein gebleven. Echt volwassen mannen spreken met respect over vrouwen en kijken uit voor iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag. Dus als u protesteert, helpt u uzelf, helpt u andere vrouwen en helpt u de desbetreffende mannen. Doen dus!
Ik geef vijf tips. 1. Praat met uw collega’s (vrouw én man). Wat ervaren zij? Hoe gaan zij met dit gedrag om? Kunt u samen een vuist maken? 2. Zeg het gewoon zelf tegen die kerels. Zeg het één keer, zeg het tien keer. Doe dat niet beschuldigend maar vertel wat het met u doet als zij seksistische opmerkingen maken. 3. Ga in overleg met uw baas. Hij (of zij) kan het probleem direct bespreekbaar maken. Hij kan ook afspraken vastleggen in het bedrijfsbeleid met het oog op de lange termijn. 4. En als de baas zelf onderdeel van het probleem is, spreek hem samen met een collega erop aan. 5. Als de sfeer vervelend blijft, kijk dan uit naar een betere werkplek.
Nico van der Voet, docent Christelijke Hogeschool Ede