Buitenland
NAVO begint maritieme manoeuvres op Oostzee

Veertien NAVO-landen inclusief Nederland beginnen grote manoeuvres op de Oostzee. Meer dan 45 marineschepen, 75 vliegtuigen en 7000 militairen doen mee aan de oefening BALTOPS22. Onder de deelnemers aan de oefening ‘Baltische Operaties’ zijn ook Finland en Zweden, die naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne lid van de NAVO willen worden. De jaarlijkse oefening lijkt daarom op meer aandacht te kunnen rekenen dan gebruikelijk.

ANP

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn er meer NAVO-activiteiten in Oost-Europa. En de VS hebben sinds februari meer marinevaartuigen naar Europa gestuurd en zeker drie grote doen mee aan de maneoeuvres. De oefeningen gaan van start in Zweden, dat de vijfhonderdste verjaardag van zijn marine viert, en worden op 17 juni afgerond in de Duitse havenstad Kiel.

Als Finland en Zweden lid van de NAVO zijn, wordt de Baltische Zee of Oostzee vrijwel een binnenzee van het bondgenootschap. Rusland heeft aan de Oostzee in Kaliningrad een grote marinehaven die het hoofdkwartier is van de Baltische Vloot, maar de Russische kust is daar nauwelijks 120 kilometer lang. De tweede stad van Rusland, Sint-Petersburg, ligt noordelijker ook aan Oostzee-wateren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer