Lopend naar de kerk gaan is voor de leden van de gereformeerde gemeente in Nederland in Alblasserdam niet alleen een goede en milieuvriendelijke gewoonte, het is ook noodzaak. Het gebouw aan de Kerkstraat heeft geen eigen parkeerplaatsen.
Ook nu de gemeente plannen heeft om op een andere plek een nieuwe kerk te bouwen, is het de wens dat het gros van de kerkgangers lopend naar de kerk kan gaan. Een professioneel bureau kreeg de opdracht hiervoor locaties te zoeken. Uiteindelijk is het een perceel op de hoek van de Oude Torenweg en de Vinkenpolderweg geworden. Deze nieuwe locatie ligt aan de overkant van het riviertje de Alblas, 1,3 kilometer lopen vanaf de oude plek. Zou je met een bootje vanuit de huidige pastorietuin de Alblas oversteken, is het minder dan een kilometer.
Toch zal het voor de gemeente te zijner tijd wel wennen zijn om de Kerkstraat te verlaten. Het eerste kerkgebouw van de gereformeerde gemeente stond al in die straat. Het was in gebruik van 1928 tot en met 1940, toen het door brand na een bombardement werd verwoest. Het tweede en huidige kerkgebouw stond enkele honderden meters verderop aan dezelfde straat.
In de loop der tijd is de gemeente –en ook het kerkgebouw– gegroeid. Elke vierkante meter grondoppervlakte is in gebruik. De consistoriekamer bevindt zich in de kelder onder het achterste gedeelte van de kerkzaal. Elke zondag staan er zo’n zeventig extra stoelen om alle kerkgangers een zitplaats te kunnen geven. Catechisaties zijn in de reformatorische basisscholen in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland, want zaalruimte heeft de kerk niet.
Het is goed om te verhuizen, zegt diaken C. J. P. Vreeken (76). Hij laat zowel het huidige kerkgebouw als de nieuwe locatie zien. Vreeken zit al bijna vijftig jaar in de kerkenraad, sinds 1974. In die tijd hebben twee predikanten de gemeente gediend. Ds. F. Mallan kwam in 1984, ging in 1996 met emeritaat en overleed in 2010 in Alblasserdam. Ds. O. M. van der Tang kwam in 2016 en nam onlangs het beroep aan naar de gemeente in het Canadese Chilliwack. Daarnaast is de gemeente gediend door ds. M. van de Ketterij (1950-1959) en ds. M. van Beek (1963-1966).
Laatstgenoemde gaf tijdens de herdenkingsdienst naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de gemeente een kernachtige samenvatting van waar het kerkgebouw voor dient. „Waar men eenparig door de band der liefde onder de Waarheid mocht nederzitten. Waar men het Woord des Heeren in waarheid mocht horen, tot stichting van Gods kinderen, tot opbeuring van de moedelozen, tot vertroosting van de diepschuldigen en tot blijdschap van de losgemaakten, die van al de banden zijn losgemaakt.”