Politiek
„SGPJ kritisch waar moet, constructief waar kan”

Hij groeide op in een niet-kerkelijk gezin en hanteert nu de voorzittershamer bij de SGP-jongeren. Een kennismaking met de 26-jarige Rody van Heijst uit Bergschenhoek.

SGPJ-voorzitter Rody van Heijst. beeld Hanno de Vries
SGPJ-voorzitter Rody van Heijst. beeld Hanno de Vries

Zaterdag is de vuurdoop voor Van Heijst. Dan spreekt hij voor het eerst als voorzitter het voorjaarscongres van de SGPJ toe: „Dat is wennen en ook wel een beetje spannend.”

Wie is Rody van Heijst?

„Ik ben 26 jaar en werk bij de gemeente Delft als projectsecretaris. Daarnaast volg ik nog een thuisstudie bedrijfskunde. Bijna vier jaar geleden ben ik getrouwd. Ik groeide op in het Laakkwartier in Den Haag. Ik ben niet kerkelijk opgevoed, maar vrij liberaal. Na de scheiding van mijn ouders heb ik ook een tijdje in Delft gewoond.”

Hoe bent u bij de kerk betrokken geraakt?

„Mijn vrouw en ik leerden elkaar kennen in de keuken van McDonald’s; daar hadden we een bijbaantje. Op een gegeven moment sprong de vonk over en kregen we een relatie. Daarvoor vertelde ze dat ze christelijk was. Het christelijk geloof was voor mij niet onbekend. Ik was weliswaar niet kerkelijk opgevoed, maar mijn grootouders waren wel gelovig. Na de scheiding van mijn ouders kwam ik daar best vaak.

Op Eerste Kerstdag 2014 woonde ik voor het eerst een kerkdienst bij. Het was mooi, maar het raakte me niet. Mijn vriendin gaf me toen een Bijbel. Tijdens het lezen vielen als het ware de schellen van mijn ogen. Ik kwam tot de overtuiging dat de Bijbel betrouwbaar is en geloofwaardig. Ik ging catechisatie volgen.

Op 10 april 2016 deed ik in de Oude Kerk van Delft belijdenis van mijn geloof, waarna ds. H. Liefting mij doopte. Een bijzonder moment. Mijn vrouw en ik zijn lid van de hervormde gemeente in Bleiswijk, die zich verwant weet met de Gereformeerde Bond.”

Wat betekent het geloof in de Heere Jezus voor u?

„Het grootste wonder is dat Hij mij heeft gered uit alle gebrokenheid waar ik uit kom en mee te maken heb. Via Christus mag ik vrijmoedig tot God de Vader gaan. Dat heb ik niet verdiend. Elke dag gaan er dingen mis. En toch mag ik weer geloven dat Jezus aan het kruis is gegaan voor mijn zonden. Ik probeer me in deze lijdenstijd ook in te denken wat dat was voor Hem. De Heere Jezus liep ontbloot door de straten, werd bespuwd. Om Hem extra te martelen sloegen ze de spijkers door de handen en niet door Zijn polsen. En dat ook om mij te verlossen. Wat een wonder.”

Hoe kwam u bij de SGP-jongeren terecht?

„Ik was vroeger niet politiek geïnteresseerd. Door het geloof ontwikkelde ik bepaalde waarden. Ik ging de zondag belangrijk vinden, maar ook de medisch-ethische kwesties en het gezin. Uiteindelijk kwam ik uit bij de SGP. Ik waardeerde de standvastigheid van de mannenbroeders. Ook hun toon sprak mij aan: geen geschreeuw, maar gericht op de inhoud.

Mijn keuze voor de SGP is ook ingegeven door de politiek-conservatieve koers van de partij. Die mis ik bijvoorbeeld bij de ChristenUnie. Maar ik draag die partij wel een warm hart toe, want op veel punten voeren we dezelfde strijd.

Op een gegeven moment dacht ik: ik wil ook mijn bijdrage leveren. Toen heb ik bij de SGP-jongeren gesolliciteerd als commissielid binnenland. Dat was begin 2018. Na veel wikken en wegen heb ik vorig jaar besloten te solliciteren als bestuurslid bij de SGP-jongeren. In november ben ik begonnen, want toen stond de vacature voor voorzitter van de SGPJ al open. Medebestuursleden vroegen mij of ik wilde nadenken over deze taak.

Ik had bij mijn sollicitatie als bestuurslid overwogen om te solliciteren naar het voorzitterschap. Ik heb daar toen ook voor gebeden, maar ervoer geen vrijmoedigheid om te reageren. Na het gesprek met de medebestuursleden voelde ik die vrijmoedigheid wel. Daarna volgde nog een gesprek met het hoofdbestuur van de SGP. Dat heeft mij toen benoemd als de landelijk voorzitter van SGP-jongeren.”

Wat wilt u met de SGPJ bereiken in de komende jaren?

„Organisatorisch staat de SGPJ er goed voor. Maar vanwege de coronamaatregelen hebben we niet veel fysieke bijeenkomsten gehad. Ik heb gemerkt dat standpunten daardoor soms onnodig verharden. De sociale media doen de rest. Natuurlijk mag je met elkaar van mening verschillen, maar laten we pal staan voor zaken die er echt toe doen. Ik kan er niet aan wennen dat we per jaar in ons land 30.000 ongeboren levens doden. Voor de thema’s rondom leven en dood wil ik meer aandacht vragen.”

En hoe wilt u dan omgaan met thema’s die divers liggen in de SGPJ-achterban, zoals de visie op populistische partijen en de plaats van vrouwen in de politiek?

„Een voorzitter moet verbinden en zorgen dat mensen schouder aan schouder staan. Maar we moeten intern elkaar ook scherp houden. Daarom wil ik de genoemde thema’s niet negeren of de verschillende meningen daarover wegstoppen. Ik wil het gesprek daarover zeker mogelijk maken.”

Gaat de SGPJ onder leiding van Van Heijst functioneren als een luis in de pels bij het SGP-hoofdbestuur en de SGP-Tweede Kamerfractie?

„De verhoudingen zijn momenteel erg goed en ik hoop dat dat zo blijft.”

En dan is de conclusie aan het eind van uw zittingsperiode: Rody heeft keurig op de winkel gepast…

„Als dat zo zou zijn, dan vind ik dat best mooi. De SGP-jongerenorganisatie staat los van de partij, maar is er ook mee verbonden door de gedeelde uitgangspunten. We zijn kritisch waar het moet, maar dat doen we vanuit een constructieve en opbouwende houding.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer