Pensioenwet naar de Kamer gestuurd
Het kabinet dient de uitgestelde pensioenwet alsnog in bij de Tweede Kamer.
Het is de bedoeling dat de wet, die onder meer moet zorgen voor een toekomstbestendiger pensioenstelsel, volgend jaar van kracht wordt. Daarmee neemt mogelijk het perspectief op indexering van de uitkeringen door de pensioenfondsen toe.
Zoals verwacht betekent dit ook dat het stelsel 1 januari 2027 ingaat. Fondsen krijgen dus gewoon vier jaar de tijd om zich aan het nieuwe stelsel aan te passen. Het kabinet zag zich vorig jaar gedwongen de wetsbehandeling een jaar uit te stellen.
„Nederlanders moeten kunnen blijven rekenen op een goed pensioen en daar ook vertrouwen in hebben”, zegt minister Schouten (Pensioenen). „Dit wetsvoorstel draagt daaraan bij en daarom ben ik blij met deze mijlpaal.”
Vakbonden, werkgeversorganisaties en pensioenfondsen spreken van een „belangrijke mijlpaal.” „Dit is een moment om trots op te zijn”, zei voorzitter Tuur Elzinga van de grootste vakbond FNV woensdag Het heeft lang geduurd voordat de wet er eindelijk lag, geeft hij aan. „Het was taaie kost”, maar het is het waard: „Met het nieuwe stelsel verbetert voor iedereen straks het pensioenperspectief.” En, ook niet onbelangrijk: „We zijn straks af van ellenlange discussies over dekkingsgraden en de rekenrente.” De Vakcentrale voor Professionals (VCP) noemt de wet „een goede basis om verder te gaan”.
Overigens is niet iedereen enthousiast. Een combinatie van ouderenclubs verenigd in de Seniorencoalitie noemt de wet „onacceptabel.” Er is te weinig zicht dat de pensioenen al voor de invoering van het stelsel in 2027 groeien, klagen de ouderenorganisaties. „Het vertrouwen in en draagvlak onder gepensioneerden en oudere werknemers voor het nieuwe pensioenstelsel dreigt verloren te gaan”, aldus de senioren.
Een deel van de pensioenfondsen krijgt als het aan het kabinet ligt de ruimte om per 1 juli de uitkeringen te verhogen, eventueel met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Voorwaarde is wel dat zij voor iedere euro aan toekomstige pensioenverplichtingen, minstens 1,05 euro in kas hebben. Nu ligt die grens op 1,10 euro.