BuitenlandOekraïne
Vluchtwegen Oekraïne leiden naar de vijand

Rusland heeft opnieuw een staakt-het-vuren afgekondigd in meerdere steden in Oekraïne. Dat moet evacuatie van burgers via zogenoemde humanitaire corridors mogelijk maken. Wat houden deze vluchtwegen in en hoe veilig zijn ze? Vijf vragen en antwoorden.

8 March 2022 11:40
Oekraïnese burgers ontvluchten het oorlogsgeweld. beeld AFP
Oekraïnese burgers ontvluchten het oorlogsgeweld. beeld AFP

Wat zijn humanitaire corridors?

Een humanitaire corridor is een vrije doorgang voor burgers om een oorlogsgebied veilig te kunnen verlaten. Daarvoor spreken de strijdende partijen een tijdelijk staakt-het-vuren af. Specifieke routes worden aangewezen die kunnen worden gebruikt om een stad of gebied uit te komen. Overigens kan zo’n corridor ook andersom worden ingesteld om juist hulpverleners, voedsel en medicijnen veilig naar binnen te loodsen.

Waar zijn deze humanitaire corridors in Oekraïne afgesproken?

Het Russische ministerie van Defensie heeft verklaard dat vanaf dinsdagmorgen rond de steden Kiev, Charkiv, Marioepol, Soemi en Tsjernihiv veilige vluchtroutes open zijn. Deze steden liggen al dagenlang zwaar onder vuur van Russische troepen.

18045985.JPG
beeld RD

Waar kunnen deze mensen heen?

Daar zit precies het probleem bij deze corridors. De meeste vluchtwegen leiden naar bestemmingen in Rusland of Wit-Rusland. Alleen vanuit bijvoorbeeld de zuidelijke stad Marioepol kunnen mensen verder Oekraïne in trekken. Oekraïners worden dus feitelijk gedwongen naar de vijand te vluchten.

Hoe veilig zijn deze corridors?

Er zijn grote zorgen over de veiligheid van Oekraïense burgers die het oorlogsgebied proberen te verlaten. Eerdere pogingen om burgers uit de zwaar geteisterde stad Marioepol te evacueren, mislukten al na enkele uren doordat Russische strijdkrachten de overeengekomen wapenstilstand schonden. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigde Rusland er dinsdag van doelbewust vluchtende mensen te hebben beschoten in een stadje ten westen van Kiev.

Wie houdt toezicht op het naleven van de afspraken rond de corridors?

Normaal gesproken zou zoiets door waarnemers van de Verenigde Naties gebeuren, maar die zijn niet in het gebied aanwezig. Ook over de aanwezigheid van bijvoorbeeld het Internationale Rode Kruis bestaat onduidelijkheid. Vooralsnog is de naleving dus overgeleverd aan de goede wil van de strijdende partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer