Muziek
Organist en componist Jan Welmers (84) overleden

Organist en componist Jan Welmers is in de nacht van zondag op maandag op 84-jarige leeftijd overleden.

Redactie muziek
Jan Welmers in 2002. beeld RD, Anton Dommerholt
Jan Welmers in 2002. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat meldt oud-leerling Jan Hage maandagmiddag op zijn Facebookpagina.

Jan Welmers (1937) was van 1974 tot 2002 als organist verbonden aan de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen. Daarvoor was hij tien jaar verbonden aan de Triumfatorkerk in Katwijk aan Zee.

Als componist maakte Welmers naam met een groot aantal werken voor orgel, die veelal in minimal musicstijl zijn gecomponeerd. Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de componist in 2017 legde Jan Hage in de Utrechtse Domkerk het complete orgeloeuvre dat Welmers tussen 1961 en 2016 schreef vast op drie cd’s. Eerder verscheen op het label van Lindenberg de cd ”Jan Welmers Organ Works”, waarop meerdere organisten de muziek van de componist vertolkten op het Königorgel in de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen.

Zijn muziekopleiding genoot Welmers aan de conservatoria van Groningen en Utrecht, waar onder anderen Wim van Beek en Cor Kee zijn docenten waren. Zelf doceerde Welmers van 1974 tot 1998 aan de conservatorium van Utrecht het hoofdvak orgel en orgelimprovisatie.

Welmers won diverse prijzen, waaronder in 1966 het Nationaal Orgelimprovisatieconcours in Bolsward en twee jaar later het Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem. In 2005 ontving hij voor zijn oeuvre de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs.

In 2017 verscheen het boek “De hemel draait nog. Over Jan Welmers”, onder redactie van Jan Hage en de vorig jaar overleden Hugo Bakker (uitg. Valeur Ajoutée).

Lees in Digibron het interview dat Aad Alblas in 2002 met Jan Welmers had ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag: “Op zoek naar een andere klanktaal”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer