Politiek helpt speciaal onderwijs te weinig, vinden leerlingen
De belangenbehartiger van leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) vindt dat de politiek nog steeds te weinig doet om eindexamens voor deze leerlingen in coronatijd makkelijker te maken. Donderdag bleek dat er een Kamermeerderheid is voor een motie waarin wordt opgeroepen de examenregels in het vso iets te versoepelen. Dat helpt echter niet veel, legt voorzitter van Leerlingenbelang-VSO Elijah Delsink uit.
Op het speciaal onderwijs zitten jongeren met bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis, die veel last hebben gehad van de lockdowns. „Zij hebben naast een kennisachterstand ook psychische schade opgelopen”, zegt Delsink. „Maar in de geestelijke gezondheidszorg zijn de wachtlijsten lang. Er zijn veel leerlingen die vanwege de stress hun examens hebben uitgesteld of helemaal zijn gestopt met school.”
Het doen van examens is al extra stressvol voor leerlingen in het vso, aldus Delsink. In coronatijd voelde het volgens hem dan ook „alsof net voor de start van de marathon nog even je benen worden gebroken”.
In de rest van het voortgezet onderwijs mogen leerlingen vanwege de coronacrisis hun duim leggen op een onvoldoende tijdens het eindexamen, als ze anders zouden zakken. Die onvoldoende telt dan niet mee voor het behalen van hun diploma.
Leerlingen in het vso kunnen hun eindexamen echter spreiden over verschillende jaren. Tot dusver mochten zij alléén een duim leggen op een onvoldoende in het jaar dat ze hun diploma wilden halen. De Tweede Kamer vindt nu dat ze in 2023 met terugwerkende kracht een onvoldoende moeten kunnen wegstrepen uit 2020, 2021 of 2022, als zij op die manier hun diploma kunnen halen.
Dat is mooi voor leerlingen die daadwerkelijk van plan zijn om een diploma te halen, zegt Delsink. Zelf gaat hij ook nog naar school. „Maar twee derde van de leerlingen in het vso haalt alleen deelcertificaten en helemaal geen diploma. Voor hen helpt dit dus niet.” Deze leerlingen mogen óók geen vak herkansen, want ook dat kan enkel op het moment dat iemand opgaat voor het diploma.
Leerlingenbelang-VSO pleit dus ook voor een extra herkansing voor leerlingen in het vso. Onderwijsminister Dennis Wiersma zegt dat er wordt gewerkt om dat in 2023 mogelijk te maken. Dat vindt Delsink rijkelijk laat. Het College voor Toetsen en Examens (CvtE) gaf eerder aan dat een extra herkansing voor het vso dit jaar nog niet lukt, onder meer omdat de ict-systemen het niet aan zouden kunnen.