Politiekgezin
SGP: Vervang alle kindregelingen door kinderbijdrage

Schaf alle bestaande kindregelingen af en stel daarvoor één nieuwe regeling in de plaats. Daarvoor pleit de SGP in aanloop naar het debat over de financiële startnota.

Redactie politiek
SGP-Kamerlid Chris Stoffer. beeld ANP, Bart Maat
SGP-Kamerlid Chris Stoffer. beeld ANP, Bart Maat

De SGP heeft een nieuw plan ontworpen om gezinnen met kinderen financieel te ondersteunen. De kinderbijslag, het kindgebondenbudget en de kinderopvangtoeslag zouden wat de partij betreft moeten worden vervangen door een zogenaamde kinderbijdrage. De SGP heeft het plan woensdag naar buiten gebracht, de dag voordat de Tweede Kamer met de minister van Financiën debatteert over de financiële plannen van het kabinet voor de aankomende regeerperiode.

Ieder huishouden ontvangt in het SGP-plan jaarlijks een vast bedrag van 1200 euro voor elk kind tot 18 jaar. Dat bedrag pakt hoger uit afhankelijk van hoeveel iemand verdient en de leeftijd van de kinderen. Voor ouders met kinderen tot 5 jaar wordt de kinderbijdrage opgehoogd met maximaal 4800 euro. Voor kinderen tussen de 6 en 17 jaar gaat de bijdrage met maximaal 1800 euro omhoog. Ouders kunnen het bedrag naar eigen inzicht besteden.

Echte keuzevrijheid

De SGP kiest met het voorstel een andere koers dan het kabinet. De coalitiepartijen kondigden in het regeerakkoord aan kinderopvang zo goed als gratis te willen maken. SGP-Kamerlid Chris Stoffer: „Vooral werkende ouders profiteren van gratis kinderopvang. De SGP gaat liever voor echte keuzevrijheid voor ouders.”

De partij heeft het plan ook laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Uit de berekeningen van het CPB blijkt dat de 1,5 miljoen huishoudens met kinderen er gezamenlijk niet op voor- of achteruit gaan. Dat komt omdat het SGP-voorstel de overheid geen extra geld kost en ook geen besparing oplevert.

Tussen huishoudens met kinderen onderling zijn er wel degelijk verschillen. Vooral gezinnen die weinig gebruik maken van kinderopvang zullen erop vooruit gaan. Dat komt doordat de SGP voorstelt om de kinderopvangtoeslag af te schaffen. Die toeslag is gebonden aan het aantal uren kinderopvang waar een huishouden gebruik van maakt. De voorgestelde kinderbijdrage is dat niet.

De cijfers van het CPB laten zien dat met name de laagste inkomens er fors op vooruit gaan. Het inkomen van de 20 procent minst verdienende huishoudens stijgt in doorsnee zo’n 11 procent. De hoogste inkomens gaan er juist op achteruit.

Ook eenverdieners en alleenstaanden profiteren van het voorstel. Zij gaan er respectievelijk 1,6 en 1,7 procent op vooruit. Voor alleenstaanden pakt de regeling gunstig uit omdat zij een dubbele kinderbijdrage krijgen. Het profijt van de alleenverdieners en alleenstaanden gaat ten koste van werkende tweeverdieners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer