Buitenland
Advocaten Julian Assange tekenen beroep aan tegen uitlevering

De advocaten van WikiLeaks-oprichter Julian Assange zijn in beroep gegaan tegen het besluit van Britse hoge rechters dat er geen bezwaar is tegen uitlevering aan de VS. Ze willen dat het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk zich over de zaak gaat buigen.

ANP

Assange’ verloofde Stella Moris, die zelf advocaat is, laat in een verklaring weten dat het nog niet zeker is of het beroep ook behandeld zal worden. Volgens haar moeten nu weer dezelfde hoge rechters bepalen of er voldoende grond is om naar het Hooggerechtshof te stappen. Zij verwacht in de derde week van januari daarover een besluit.

Eerder deze maand gaf een Brits hof groen licht voor het uitleveren van Assange aan de VS, omdat dit land heeft beloofd hem goed te verzorgen in de gevangenis. Een lagere rechter had de uitlevering eerder tegengehouden uit vrees voor zelfmoord van Assange als hij in een Amerikaanse gevangenis terecht zou komen.

De Australiër wordt al jaren gezocht door de Amerikanen, vanwege de publicatie van 500.000 geheime overheidsdocumenten in 2010. In de VS lopen achttien aanklachten tegen Assange, met een maximale celstraf van 175 jaar.

Om uit handen van de VS te blijven, vluchtte Assange in 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij uiteindelijk zeven jaar woonde. In 2019 werd Assange uit het pand verwijderd en vervolgens veroordeeld tot een celstraf voor het overtreden van de afspraken van zijn vrijlating op borgtocht. De 50-jarige Australiër zit sindsdien vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer