Buitenland

Duitse stoplichtcoalitie presenteert ambitieus regeerakkoord

Voor de eerste keer in de geschiedenis krijgt de Bondsrepubliek een coalitie bestaande uit drie partijen. Woensdag presenteerden SPD, FDP en de Groenen twee maanden na de verkiezingen een ambitieus regeerakkoord. Nu nog de daden.

25 November 2021 11:45
De Duitse partijen SPD, FDP en de Groenen presenteerden woensdagmiddag in Berlijn hun regeerakkoord. Van links naar rechts: Annalena Baerbock (de Groenen), Robert Habeck (de Groenen), Olaf Scholz (SPD), Christian Lindner (FDP) en Volker Wissing (FDP). beeld EPA, Clemens Bilan
De Duitse partijen SPD, FDP en de Groenen presenteerden woensdagmiddag in Berlijn hun regeerakkoord. Van links naar rechts: Annalena Baerbock (de Groenen), Robert Habeck (de Groenen), Olaf Scholz (SPD), Christian Lindner (FDP) en Volker Wissing (FDP). beeld EPA, Clemens Bilan

„Die Ampel steht”, in het Nederlands „het stoplicht staat”, met deze woorden toonde de beoogde bondskanselier Olaf Scholz (SPD) woensdagmiddag het akkoord van de aanstaande coalitie aan de verzamelde pers. De sociaaldemocraat werd onder andere geflankeerd door de twee voorzitters van de Groenen Annalena Baerbock en Robert Habeck en FDP-leider Christian Lindner. Als één man stonden ze daar. Wie dit aanschouwde moest wel denken: hier staat een hechte coalitie. Voortdurend klonk het dat er sprake was van „een afgewogen coalitieakkoord.”

Het gezamenlijke persmoment met leiders van de drie partijen werd overschaduwd door de crisissfeer rond de coronapandemie. Scholz benadrukte aan het begin van zijn speech dat vaccineren de uitweg is uit de crisis en zinspeelde op een vaccinatieplicht voor bepaalde groepen.

Minimumloon

De strijd tegen klimaatverandering is de centrale doelstelling van de nieuwe coalitie. In feite is dit een belangrijk punt voor de Groenen. Klimaatbescherming wordt onderdeel op alle beleidsterreinen, van verkeer en industrie tot bouwen, wonen en landbouw. Habeck wordt als de toekomstige minister voor Economie en Klimaatbescherming verantwoordelijk voor de Duitse energietransitie.

De Groenen en de FDP liggen bij het klimaatbeleid ver uit elkaar, maar stelden woensdagmiddag er samen voor te willen gaan. „Er is geen andere industriële natie die zoveel voor het klimaat doet”, stelde Lindner. Een paar jaar geleden was zijn partij in Rijnland-Palts overigens nog tegen windmolens.

De coalitie wil de digitale achterstand op de andere Noord-Europese landen inhalen. Duitsland is rijk, maar loopt digitaal fors achter. Het gebruik van de fax is bij de oosterburen nog normaal. Lindner, hier scoorde vooral zijn partij: „Duitsland heeft een grootschalig digitaal ontwaken nodig.”

Scholz en zijn SPD kregen hun zin met de verhoging van het minimumloon. Een ander winstpunt voor de sociaaldemocraten is de jaarlijkse bouw van 400.000 woningen. De huurprijsstijgingen worden bovendien beperkt.

Op ethisch gebied blijkt dat de christendemocraten geen deel uitmaken van de nieuwe regering. De stoplichtcoalitie gaat abortusparagraaf 219a schrappen. Die wet verbiedt op dit moment artsen informatie te geven over abortus, bijvoorbeeld op hun website. Daar moet verandering in komen, vindt de nieuwe coalitie. „Artsen moeten in het openbaar informatie kunnen geven over zwangerschapsafbreking, zonder te moeten vrezen voor strafvervolging. Daarom schrappen we paragraaf 219a.”

Stabiliteit

De vraag is of de eensgezindheid standhoudt als het akkoord wordt uitgevoerd. De plannen zijn ambitieus en kosten vele miljarden. Wordt de FDP zenuwachtig als de uitgaven de pan uitrijzen? Duitsland staat tot dusver bekend om zijn politieke stabiliteit. Met deze drie partijen, die in feite niet bij elkaar passen, gaan de Duitsers een onzekere tijd tegemoet.

Het regeerakkoord moet nog door de partijen worden goedgekeurd. De verwachting is dat de nieuwe regering in de week van 6 december aan de slag kan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer