Kerk & religie
Vervolgde Finse bisschop: Evangelie ligt onder vuur door visie overheid

Het Evangelie van Christus ligt onder vuur nu overheden in het Westen mensen vervolgen die opkomen voor de Bijbelse visie op huwelijk en seksualiteit en hun uitlatingen als haatzaaiend bestempelt.

Redactie kerk
De Finse bisschop dr. Juhana Pohjola. beeld Janne Koskela
De Finse bisschop dr. Juhana Pohjola. beeld Janne Koskela

Dat heeft de Finse bisschop dr. Juhana Pohjola woensdag gezegd in een lezing voor de Alliance Defending Freedom (ADF) in de Amerikaanse hoofdstad Washington, zo meldt de Amerikaanse site The Christian Post. De juristen van ADF komen op voor de christelijke vrijheid. Pohjola wordt vervolgd door de Finse overheid over uitlatingen die hij deed in zijn brochure ”Man en vrouw schiep Hij hen” (2004) over het huwelijk. Daarin stelt het Finse parlementslid Räsänen dat homoseksuele relaties door de kerk als zondig moeten worden gezien.De rechtszaken tegen Pohjola en het eveneens vervolgde Finse parlementslid Paivi Räsänen dienen eind januari.

Pohjola maakt zich zorgen over de steeds hardere toon van de overheid richting christenen. „Toen het postmodernisme de westerse landen bezette, was de kern van de boodschap de ontkenning van het bestaan van een absolute waarheid. De enige waarheid was dat iedereen zijn of haar eigen subjectieve waarheid kon hebben. Dit hyperindividualisme werkt door, maar heeft nu een andere toon. Als je tegen de lhbti-ideologie bent, tegen de zogeheten diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit, word je niet alleen als ouderwets beschouwd … maar ook afgewezen als moreel slecht. De procureur-generaal (die Pohjola vervolgt; red.) ziet het als haar plicht om kwetsbare burgers en slachtoffers te beschermen tegen de intolerante en haatdragende christenen.”

De theoloog uitte ook zijn zorg over de „cancelcultuur” in Europa en het „soft totalitarisme” in westerse landen nu media, onderwijs, cultuur, rechtbanken, leger en kerken worden „overgenomen door dezelfde ideologie.” Dit verstikt de vrijheid van meningsuiting en onderdrukt de ruimte voor verschillende meningen en standpunten, aldus de theoloog.

Zorgen heeft de bisschop ook over het feit dat bepaalde begrippen, zoals „lasterlijk” en „beledigend”, steeds breder worden uitgelegd. „Hoe ruimer je deze begrippen interpreteert, hoe meer dat ten koste van de vrijheid van meningsuiting gaat”, zo citeert The Christian Post hem.

Pohjola wil vasthouden aan de Bijbelse visie op huwelijk en homoseksualiteit: „We zijn allemaal geschapen naar het beeld van God, we zijn allemaal gelijk en delen die gelijkheid. (…) We maken allemaal deel uit van de gevallen mensheid en daarom we zijn allemaal zondaars, homoseksuelen zijn geen grotere zondaars dan alle anderen, maar niettemin is het zondig om in een homoseksuele relatie te leven volgens ons geloof”, stelt de bisschop. „Volgens de christelijke visie is het seksuele leven gegeven voor binnen de grenzen van een huwelijk tussen een man en een vrouw.” Tegenover justitie heeft Pohjola aangegeven de waarden en mensenrechten van homoseksuelen te erkennen.

De Finse bisschop wordt vervolgd op basis van „aanzetten tot haat tegen een groep die valt onder de sectie oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”, zo zei hij in Washington. De politie onderzocht de zaak in augustus 2019 eerst vanwege „discriminatie van homoseksuelen.”

De procureur-generaal die de zaak behandelt, heeft volgens Pohjola bij haar aantreden aangegeven speciale aandacht te zullen schenken aan discriminatie en haatzaaien tegenover minderheden. Pohjola verwacht dat Finland met de zaak tot de hoogste rechter zal gaan en zelfs naar het Europees Hof.

De snelle secularisatie van Finland ligt aan de grondslag van zijn zaak, stelt Pohjola. „Finland is een modern, veilig, schoon, rijk land, maar aan de andere kant pleegt het demografisch zelfmoord en staat Finland onder enorme druk om steeds meer immigranten op te nemen. Het is seculier en het heeft zijn christelijke en lutherse wortels verloren en het gaat niet goed met gezinnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Päivi Räsänen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer