Binnenland
Steeds meer inwoners op Biblebelt laten zich vaccineren

Relatief veel inwoners van de Biblebelt hebben zich in de afgelopen weken laten inenten tegen het coronavirus. De opkomst bij de vaccinaties stijgt in sommige delen van dat gebied sneller dan in de rest van het land.

Redactie binnenland
12 November 2021 10:17
Demissionair premier Mark Rutte arriveerde donderagavond bij het Catshuis voor een avondoverleg over de te nemen coronamaatregelen in het licht van de stijgende besmettingscijfers en ziekenhuisbezetting. beeld ANP, Bas Czerwinski
Demissionair premier Mark Rutte arriveerde donderagavond bij het Catshuis voor een avondoverleg over de te nemen coronamaatregelen in het licht van de stijgende besmettingscijfers en ziekenhuisbezetting. beeld ANP, Bas Czerwinski

Dat komt naar voren uit wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de Biblebelt zijn in de afgelopen maand veel mensen besmet geraakt. De Overijsselse gemeente Staphorst was een tijdlang de grootste brandhaard van het land. Staphorst heeft op Urk na de laagste vaccinatie-opkomst van Nederland. Dat verandert echter. Begin oktober had 53 procent van alle inwoners van 12 jaar en ouder minstens één prik gekregen. Dat is nu gestegen naar 57 procent. In buurgemeente Zwartewaterland is nu 75 procent van de 12-plussers minstens één keer gevaccineerd, tegen 72 procent een maand geleden.

De opkomst in Urk steeg van 28 procent begin oktober naar 30 procent nu. Wel blijft de vaccinatiegraad nog wel de laagste van het land. Ook in gemeenten als Renswoude, Alblasserdam, Tholen, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Scherpenzeel, Altena, Sliedrecht, Rijssen-Holten, Veenendaal en Ede lieten meer mensen zich vaccineren.

Het zijn vooral jongeren die de prik halen. Een maand terug had 24 procent van de 12- tot en met 17-jarigen in Staphorst minstens één prik gekregen, nu is dat 31 procent.

In Elburg steeg de opkomst in die leeftijdsgroep in ongeveer een maand tijd van 51 naar 60 procent, in Zwartewaterland van 48 naar 56 procent, in Bunschoten van 51 naar 59 procent, in Rijssen-Holten van 51 naar 58 procent en in Hardinxveld-Giessendam van 44 naar 50 procent. Urk is en blijft daar de grote achterblijver. Zo’n 9 procent van de 12- tot en met 17-jarigen op het voormalige eiland is ingeënt. Een maand geleden was dit 7 procent.

Overleden

Ook in de grote steden stijgt de opkomst. In Amsterdam is nu 48 procent van de 12- tot en met 17-jarigen minstens één keer geprikt, tegen 43 procent een maand geleden. In Den Haag groeide het van 48 naar 53 procent.

In Rotterdam zijn inmiddels minstens duizend inwoners overleden aan het coronavirus. Het RIVM registreerde in het afgelopen etmaal twee doden in de gemeente. Daarmee stijgt het totale dodental naar precies duizend. Rotterdam is de eerste gemeente met duizend doden, hoewel het werkelijke aantal vrijwel zeker hoger ligt.

In Amsterdam is van 879 inwoners zeker dat ze aan de gevolgen van Covidbesmetting zijn overleden. Den Haag telt 584 coronadoden en Utrecht 263. Het villadorp Rozendaal, onder de rook van Arnhem, en het Friese Waddeneiland Vlieland zijn de enige gemeenten zonder coronadoden. Tot en met donderdag, dag 624 van de coronacrisis, zijn in totaal 18.663 sterfgevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt hoger.

17679423.JPG
Coronateststraat in Bussum. beeld ANP, Koen van Weel

Roodgloeiend

De telefoons bij het landelijke callcenter van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest stonden ook donderdag roodgloeiend. „Net zoals afgelopen dagen is het ook vandaag heel druk bij ons callcenter”, zegt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.


Door de drukte moeten mensen soms verder reizen voor een testafspraak. Daarbij kan de drukte per regio verschillen. Donderdag werden er zo’n 81.000 testafspraken gepland en ruim 41.000 tests afgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer