Zoeken naar het juiste moment om een huis te kopen
Veel woningzoekers vragen zich af of ze nu een huis moeten proberen te kopen of dat ze beter kunnen wachten tot het moment dat de huizenprijzen weer gaan dalen.
Een lastige vraag, waarop een goed antwoord geven bijna onmogelijk is. Een huis is geen belegging en allereerst een plek om te wonen. Maar het kan wel grote gevolgen hebben als je op de top van de markt koopt. Ook maakt het uit of je starter bent of doorstromer en of je een woning voor de korte of de langere termijn koopt. Daarnaast spelen er enorm veel factoren mee die van invloed zijn op de woningprijs. Achteraf verklaren waarom het wel of niet goed was om te kopen is vaak makkelijker dan voorspellen.
Laten we allereerst kijken naar starters op de woningmarkt. Wij kochten in 2004 ons eerste huis en destijds werd er al vanaf 1999 gezegd dat de prijsstijgingen zo niet langer konden doorgaan. De situatie was niet zo extreem als nu, maar pas in 2008 zakte de woningprijs in. We hebben veertien jaar in dat huis gewoond en de tijd werkte in dat geval in ons voordeel. We hadden meer tijd om af te lossen en de tijd om in inkomen te stijgen. Hadden we een woning gekocht met een perspectief van bijvoorbeeld vijf jaar, dan hadden we fors in de problemen gezeten. In de huidige markt heeft een starter de lastigste positie.
Een doorstromer heeft een lager risico. Stel: je hebt nu een huis van 4 ton en je stroomt door naar een huis van 6 ton, dan is je extra risico 2 ton. Als je blijft wonen waar je woont en de waarde van je huis neemt met 10 procent af, dan zakt je vermogen met 40.000 euro. In een nieuw huis zou je vermogen met 60.000 euro dalen. De extra schade is dan beperkt. Ook voor doorstromers kan het heel bepalend zijn of zij een huis voor een paar jaar kopen of voor een langere periode. Omdat er vaak al overwaarde is, is het risico van een doorstromer in verhouding lager dan van een starter.
Rek
Uiteraard kan ik de woningprijs niet voorspellen, maar ik denk dat de rek er wel uit is. Het aanbod neemt af en ik heb de indruk dat de markt tot stilstand gaat komen. Tegelijkertijd is de inflatie aan het oplopen, wat vrijwel zeker ook hogere hypotheekrentes gaat geven. Doordat energie en boodschappen duurder gaan worden, is er minder financiële ruimte voor de woning. De leencapaciteit zal daardoor zeker gaan afnemen.
Ik verwacht dat het effect voor 2022 nog beperkt zal zijn, maar voor 2023 een stuk sterker. Deze factoren samen kunnen als gevolg hebben dat het verkoopproces omslaat en mensen eerst weer gaan verkopen voordat ze gaan kopen. De kans op een daling van de woningprijs is dan een stuk reëler. Dit betekent niet dat de positie van de koper dan gelijk verbetert, want als je minder kunt lenen, kan het nog steeds lastig zijn om een betaalbare woning te vinden.
Nu kopen of wachten is een persoonlijke afweging die om zorgvuldigheid vraagt. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat wachten je niet per definitie betere kansen hoeft te geven.
De auteur is Master of Financial Planning