Binnenland
Gegevens dwangarbeiders WOII worden digitaal beschikbaar

Wie wil weten waar een familielid of andere bekende moest werken tijdens de Tweede Wereldoorlog, kan daarvoor binnenkort een stuk makkelijker terecht bij het Nationaal Archief. Dat werkt aan het digitaal beschikbaar maken van de gegevens over dwangarbeiders, zodat ze makkelijk op te zoeken zijn.

ANP
14 October 2021 11:10Gewijzigd op 14 October 2021 11:23
Gevangenen in Vught, 1943. beeld ANP
Gevangenen in Vught, 1943. beeld ANP

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben volgens het Nationaal Archief ongeveer 500.000 Nederlanders moeten werken in Duitsland of in landen die Duitsland bezette. Daarbij zouden zo’n 27.000 mannen en vrouwen zijn overleden. De vraag van nabestaanden wat er met hun familielid is gebeurd, is nu moeilijk te beantwoorden, zegt het Nationaal Archief. „Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg, omdat het niet mogelijk is op naam te zoeken in het huidige archief.” Na het digitaliseren zouden alle beschikbare gegevens „met één muisklik” te vinden zijn.

Om alle informatie online in te voeren heeft het archief vrijwilligers nodig, waarvoor het donderdag een wervingscampagne is gestart. Alle documenten zijn de afgelopen maanden al één voor één ingescand.

Eerder maakte het Nationaal Archief documenten uit onder meer de tijd van slavernij al digitaal beschikbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer